Trei membri ai Consiliului de Administrație al TVR spun că Ponta și-a făcut publicitate electorală mascată la „Viața satului”

Trei membri ai Consiliului de Administrație al TVR spun că Ponta și-a făcut publicitate electorală mascată la Viața satului
Publicat: 27/10/2014, 12:04
Actualizat: 27/10/2014, 13:38

„Am luat act cu îngrijorare de prestația domnului Victor Ponta în emisiunea TVR «Viața satului» din data de 26 octombrie. Această emisiune are un caracter informativ și nu un caracter electoral, în condițiile în care timpii de antenă au fost stabiliți de către televiziunea publică de comun acord cu reprezentanții tuturor celor 14 candidați pentru alegerile prezidențiale. Nu este pentru prima dată când în emisiunea «Viața satului» candidaților la alegerile prezidențiale li se face publicitate mascată: în urmă cu câteva săptămâni, invitatul emisiunii a fost Călin Popescu – Tăriceanu, care și-a prezentat programul electoral în domeniul agriculturii”, spun, într-un comunicat comun remis MEDIAFAX, Radu Carp și Romina Surugiu.

Aceștia mai spun că TVR a difuzat, în regim de publicitate și nu în cadrul emisiunilor electorale, „un videoclip electoral mascat al unei unei formațiuni politice – reclama la Festivalul Internațional al Viei și Vinului, care a avut loc în perioada 23 – 26 octombrie”. „Sloganul candidatului PSD Victor Ponta, «Mândri că suntem români», a făcut parte din conținutul acestui videoclip”.

Totodată, Radu Carp și Romina Surugiu solicită demisia lui Gabriel Gherghescu, directorul TVR 1, care difuzează emisiunea „Viața satului”.

„Domnul Gherghescu a abuzat de calitatea sa și a inclus dezbateri electorale în mod repetat în cadrul unor emisiuni informative (Victor Ponta a prezentat programul electoral PSD – UNPR – PC folosit la alegerile pentru Parlamentul European în cadrul aceleiași emisiuni, în luna mai)”, spun Carp și Surugiu.

Potrivit celor doi, „aceste abateri grave de la legislația care guvernează domeniul audiovizual în timpul campaniei electorale trebuie aduse la cunoștința CNA”. „Am solicitat ca în ședința extraordinară a Consiliului de Administrație al SRTV din data de 27 octombrie aceste cazuri să fie puse pe ordinea de zi și discutate, pentru a se lua măsurile care se impun”, mai spun Radu Carp și Romina Surugiu.

Aceștia precizează că emisiunile „Viața satului” în format electoral au încălcat Decizia CNA numărul 528 din 11 septembrie privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei pentru alegerea președintelui României, potrivit căreia „Candidații, reprezentanții acestora și ai partidelor politice, alianțelor politice și alianțelor electorale care susțin candidați și care dețin funcții în instituții și/sau autorități publice pot avea intervenții, în direct sau înregistrate, și în alte emisiuni decât cele prevăzute la art. 5 (cele electorale), strict în probleme legate de exercitarea funcției lor; în aceste situații radiodifuzorii au obligația să ia măsuri pentru asigurarea echidistanței și a pluralismului de opinii” (articolul 4, alineatul 2)”.

Pe de altă parte, și Andrei Muraru, un alt membru al CA al SRTv, a atras atenția, într-un alt comunicat remis MEDIAFAX, cu privire la prezența lui Victor Ponta în ediția de duminică a emisiunii „Viața satului”.

Potrivit lui Andrei Muraru, la TVR se întâmplă „lucruri ciudate”, Victor Ponta fiind considerat „erou” la emisiunea „Viața satului”, cu o săptămână înainte de alegeri.

„Cu o săptămână înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, la televiziunea publică se întâmplă lucruri ciudate. Aceste evenimente stranii nu au cum să nu trezească serioase suspiciuni asupra autonomiei și independenței editoriale a televiziunii publice care, conform legii, trebuie ferită de orice ingerință politică. După presiunile care s-au făcut asupra conducerii televiziunii și care au dat naștere unui mare scandal de presă în urmă cu o lună, lucurile par să nu se fi liniștit la nivelul managementului acestei instituții”, spune Andrei Muraru.

El precizează că Victor Ponta, candidatul PSD la aceste alegeri prezidențiale, „nu a găsit de cuviință să participe la nici o dezbatere electorală organizată de TVR, dar asta nu l-a făcut să refuze «invitația» la o «ediție specială» a emisiunii «Viața Satului»”, difuzată duminică, de Ziua Recoltei.

„Probabil, a recoltei electorale, deducem noi, întrucât emisiunea a fost atât de «specială» încât publicitatea electorală a fost banal mascată sub o discuție despre banii agricultorilor. Îmbrăcată în subiecte «sensibile» precum cuantumul fondurilor primite de fermieri, piața laptelui sau eliminarea unor accize, emisiunea a fost o mostră de manipulare. Întrebările ridicate la fileu, temele aranjate și subiectele probabil dinainte negociate au avut darul de a adânci suspiciunile că TVR este controlată de partidul de guvernământ nu doar prin deciziile majorității membrilor Consiliului de Administrație, dar chiar prin unii angajați aflați în posturi de conducere”, a spus Andrei Muraru.

Acesta susține că „un alt subiect controversat” este cel al exit poll-ului pe care TVR ar urma să îl comande pentru a măsura opțiunile la alegerile prezidențiale din 2 și 16 noiembrie. „Inițial, SRTv a decis organizarea unei licitații cu valoare estimată, licitație electronică la care nu s-a prezentat nici un competitor până la termenul-limită (21.10.2014). Așadar, pentru că «timpul nu mai permite repetarea procedurii de cerere de oferte», Consiliului de Administrație i se propune aprobarea unei negocieri directe fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. Gurile rele, dar cunoscătoare ale tertipurilor licitațiilor publice, dădeau ca sigură această repetare a licitației,care ar urma să fie câștigată de o firmă de sondare apropiată PSD”, mai spune Andrei Muraru.

Radu Carp este membru titular în CA al TVR din partea PDL, Romina Surugiu, din partea Administrației Prezidențiale, iar Andrei Muraru, din partea PNL.

Până la ora difuzării acestei știri, Gabriel Gherghescu, directorul TVR 1, nu a putut fi contactat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Dobânda de politică monetară a fost redusă de BNR de la 7% pe an la...
×