Prima pagină » Magazin » Mitul că morcovii îmbunătățesc vederea, desființat

Mitul că morcovii îmbunătățesc vederea, desființat

În copilărie, copiii sunt învățați că un consum regulat de morcovi are efecte benefice asupra vederii, dar cât adevăr se află în spatele acestui sfat? Chiar dacă morcovii reprezintă o sursă bogată de vitamina A (importantă pentru vedere, piele, dezvoltare și un adevărat „scut" împotriva infecțiilor), consumul lor nu „îmbunătățește" vederea.

Mitul a fost folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când ministrul Apărării a răspândit zvonul potrivit căruia consumul morcovilor îi va ajuta pe piloții avioanelor de vânătoare să identifice rapid bombardierele naziste, care atacau pe timpul nopții. Adevărul era însă altul: succesul Royal Air Force (forțele aeriene ale Regatului Unit) se datora sistemului revoluționar AIR (Airborne Interception Radar). Cu ajutorul acestuia, piloții britanici au reușit să doboare câteva avioane naziste, înainte ca acestea să ajungă în perimetrul Canalului Mânecii.

Serviciile secrete britanice nu doreau ca germanii să afle detalii despre tehnologia sa militară și a apelat la un mit nevinovat, cel al morcovilor care îmbunătățesc acuitatea vizuală. Presa a contribuit la proliferarea mitului și a prezentat povestea pilotului RAF John Cunningham, supranumit „Cats Eyes”, datorită capacității sale excepționale, care îi permiteau să vadă avioanele germanilor pe timp de noapte. Calitățile de super-om ale lui Cunningham au fost puse pe seama consumul de morcovi.

Informația a fost atât de persuasivă, încât oamenii au început să mănânce morcovi pentru a „vedea” în întuneric. Betacarotenul din morcovi poate reduce riscul apariției cataractei. Pe de altă parte, excesul de Vitamina A poate fi toxic, scrie snopes.com.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele