„Malta și România sunt singurele state membre din Uniunea Europeană care nu au reglementat accesul operatorilor de telefonie mobilă la rețelele fixe de telecomunicații. Este un dezechilibru, care trebuie rezolvat. Operatorii de telefonie mobilă sunt reglementați pentru că în timpul licitației pentru licențe din 2012 a fost o cerință pentru noi să oferim roaming național pentru ceilalți operatori. În România, unul dintre jucători are peste 50% cotă de piață și putere de piață ușoară, iar el nu e reglementat deloc, deci e foarte dificil să fie accesată acea piață”, a declarat directorul general al Orange România, Jean-Francois Fallacher, prezent la ZF Digital’ 14.
Directorul general al Vodafone România, Ravinder Takkar, este de aceeași părere.
„Ce a zis Jean-Francois Fallacher este corect. Noi, operatorii mobili, oferim acces celorlalți operatori de telecomunicații, dar noi, la rândul nostru, nu avem acces, în aceleași condiții, la rețelele fixe. Vrem ca accesul la rețelele fixe să fie reglementat la fel cum este reglementat accesul la rețelele mobile. Nu cerem anumite prețuri, cerem doar aceleași condiții de acces”, a spus Takkar.
Nikolai Beckers, directorul general al Telekom Romania Communications și Telekom Romania Mobile Communications, care activează pe piață sub brandul Telekom România, a afirmat că susține ideea reglementării accesului operatorilor de telefonie mobilă la rețelele fixe.
„Sunt de acord cu Jean-Francois Fallacher și Ravinder Takkar. În România avem o situație neobișnuită, dar când vine vorba de reglementarea pe fix, e la fel de bună ca pe mobil, dar comparativ cu alte piețe, când vine vorba de aplicarea altor reguli, ai multe elemente care sunt într-o zonă gri a legislației. Dacă s-ar aplica toate regulile pentru toți operatorii, nu ar fi probleme”, a spus Beckers.
El a mai spus că Telekom România a plătit 14 milioane de euro pentru taxa de stâlp, circa 40% din totalul sumei plătite de toți operatorii.