În urma unor teste efectuate în 2010, înainte de izbucnirea actualei epidemii, cercetătorii de la DSTL au constatat că virusul Ebola Zair (Zebov) poate rezista 50 de zile pe mostre fixate pe suport de sticlă, la temperaturi de 4 grade Celsius.
Centrul american pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) a afirmat, anterior, că virusul poate rezista câteva ore pe suprafața unor obiecte uscate, cum ar fi clanța ușii, și rămâne prezent pentru câteva zile în fluidele corporale.
Soluțiile de curățare, inclusiv înălbitorul casnic, pot însă îndepărta virusul, potrivit cercetătorilor.
Epidemia de Ebola, care afectează în special Africa de Vest, a provocat deja moartea a aproape 5.000 de persoane dintr-un total de 10.000 de persoane infectate. Epidemia este cea mai gravă din istoria febrei hemoragice, care a fost descoperită în 1976 în Republica Democrată Congo.
Perioada de incubație a virusului este de cuprinsă între 2 și 21 de zile. Virusul Ebola se transmite doar prin contact direct cu fluidele corporale ale persoanelor care prezintă simptomele infectării cu febra hemoragică. Virusul nu se transmite prin aer, apă sau alimente, iar o persoană infectată nu poate transmite boala înainte de apariția simptomelor specifice.
Până în acest moment, nu a fost descoperit un vaccin împotriva Ebola, însă mai multe vaccinuri experimentale și tratamente sunt în curs de testare.