Conform sursei citate, circa 36% dintre adulții europeni folosesc servicii de streaming online cel puțin o dată pe săptămână, iar aproape jumătate dintre utilizatorii din România au smartphone-ul permanent conectat la internet.
Studiile arată, totodată, că telefoanele mobile sunt folosite tot mai puțin pentru a efectua și primi apeluri telefonice sau mesaje text și tot mai mult pentru funcțiile lor secundare, dar la fel de importante, precum navigarea pe internet, verificarea rețelelor sociale sau accesarea contului bancar.
Pe plan local, cercetarea realizată în august 2014 a arătat că 45% dintre repondenți au smartphone-ul conectat în permanență la internet, în creștere cu 7 puncte procentuale pe acest segment, comparativ cu anul 2013. În plus, aceștia au declarat că folosesc tot mai puțin funcțiile de bază ale telefonului, precum scrierea de mesaje text și convorbirile telefonice, și tot mai mult funcțiile smart ale dispozitivului (navigarea pe internet, GPS, diferite aplicații).
Pe de altă parte, o altă cercetare la nivel european (Indicele Techonomic) menționează că 31% dintre cei chestionați folosesc streamingul online pentru a asculta muzică.
În privința dispozitivelor folosite, 94% dintre participanții la studiu folosesc smartphone-ul, tableta sau PC-ul pentru a naviga pe internet, iar 86% dintre ei, pentru a-și verifica e-mail-ul. Printre alte activități care necesită conexiune la internet și pe care europenii le preferă se numără accesarea contului bancar de pe telefon sau tabletă, folosirea diferitelor aplicații mobile și accesarea rețelelor sociale.
Ziua Internațională a Internetului este sărbătorită anual pe data de 29 octombrie. În urmă cu 45 de ani a avut loc, în premieră, conectarea a două calculatoare la internet pentru transmiterea unui mesaj între UCLA (California) și Institutul de Cercetare Stanford. Mesajul a conținut două caractere de text, respectiv primele două litere ale cuvântului „login”, respectiv „l” și „o”. Imediat după transmiterea mesajului conexiunea s-a întrerupt.
Potrivit datelor oficiale, în prezent, 200 de miliarde de e-mail-uri sunt transmise zilnic, 1,5 GB sunt transmiși în fiecare minut pe internet, iar la nivel mondial există peste un miliard de site-uri. Estimările pentru anul 2015 arată că numărul dispozitivelor ce vor fi conectate la internet va ajunge la 25 de miliarde, scrie Agerpres.
În România, domeniul „.ro” a fost alocat pentru prima dată în anul 1999 unui computer din cadrul Institutului pentru Cercetări în Informatică /ICI/ București.
Conform raportului anual publicat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații /ANCOM/, numărul total de conexiuni de acces la internet broadband (bandă largă — n. r.) la puncte fixe a ajuns, în 2013, la 3,8 milioane, în creștere cu 7% față de anul anterior, iar 60% dintre abonamentele de internet fix, contractate de persoanele fizice, permit viteze de transfer al datelor de cel puțin 30 Mbps.
Rata de acoperire a conexiunilor de acces la internet fix broadband la 100 de locuitori a fost, anul trecut, de 18,8%, în creștere cu 1,2%. De asemenea, rata de acoperire la 100 de gospodării a crescut, în 2013, cu 3,4%, până la 46,2%.
Conform datelor statistice, din totalul de 3,8 milioane de conexiuni, aproximativ un milion erau instalate în mediul rural, înregistrând o creștere cu 13% față de anul 2012, restul de 2,8 milioane fiind instalate în mediul urban, în creștere anuală cu 5%.
În plus, numărul total de conexiuni active la internet mobile se situa, la finele anului 2013, la 13,6 milioane (+35%), iar conexiunile active prin intermediul modemurilor/cardurilor USB au fost de 1,5 milioane (+8%). Un utilizator de internet mobil din România a consumat, în medie, în fiecare lună a anului 2013, o ‘cantitate’ de 70 MB prin intermediul telefoanelor mobile și 1.520 MB prin intermediul modemurilor/cardurilor USB.