Liceul Special „Moldova” școlarizează elevi cu deficiențe de vedere din toată zona Moldovei, de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, oferindu-le servicii specializate pentru educație, deprinderi de viață independentă și terapii specifice.
Camera multisenzorială este un mediu în care experiențele sunt utilizate pentru a dezvolta simțurile restante ale copiilor cu deficiențe senzoriale, în vederea compensării simțului pierdut. Exercițiile realizate în cameră favorizează relaxarea, dezvoltă noi căi de exprimare axate pe senzorial și sporesc receptivitatea copiilor, contribuind la procesul de terapie.
Camera multisenzorială de la Liceul „Moldova” este realizată în cadrul proiectului „Culori dincolo de umbre” finanțat cu suma de 95.519 lei de Fundația Orange România prin programul „Lumea prin culoare și sunet”, ediția 2014.
Acest proiect se va desfășura în cadrul școlii pe o perioadă de 6 luni, timp în care vor fi acordate servicii terapeutice celor 120 de elevi deficienți de vedere (cu deficiență gravă/accentuată și asociată), ce urmează cursurile liceului în anul școlar curent. Copiii vor participa săptămânal la sesiuni de terapie specifică de recuperare constând în exerciții de stimulare vizuală, auditivă, olfactivă și tactilă.
Camera de stimulare multisenzorială va funcționa în incinta liceului și după încheierea acestui proiect, continuând să ofere beneficii importante generațiilor viitoare de elevi.
Ca activități conexe în proiect, Liceul va elabora un Ghid de bune practici pentru utilizarea echipamentelor din cadrul camerei și va organiza o serie de sesiuni de informare și conștientizare privind beneficiile implementării proiectului, atât la nivelul instituției, cât și la nivelul comunității locale.
„Ne bucurăm foarte mult că Liceul Moldova, una dintre cele mai importante unități de învățământ special din țară, va putea oferi de acum încolo elevilor săi terapii în cadrul camerei multisenzoriale. Aceste terapii vor avea o contribuție importantă la procesul de recuperare a copiilor. Mulțumim Fundației Orange România pentru sprijinul acordat în realizarea practică a acestui proiect foarte important pentru liceul nostru.” a declarat Profesor Margareta Pristavu, Director al Liceului Special „Moldova”.
„Activitățile realizate cu copiii cu deficiențe senzoriale în cadrul unei camere de stimulare au un rol deosebit în terapiile efectuate. Suntem încrezători că acest proiect va aduce beneficii importante elevilor Liceului Special Moldova, contribuind astfel la recuperarea și mai departe la integrarea lor socială.” a adăugat Simona Penescu, Coordonator Comunicare la Fundația Orange.
Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați: Profesor Psihopedagog Gabriela Doru, e-mail [email protected]