Frumusețea și obiceiurile acestor localități au fost suprinse de artistul George Butler, angajat de o asociație, Global Heritage Fund UK, care lucrează la conservarea satelor, scrie The Telegraph.
Desenele artistului au fost prezentate într-o expoziție organizată la Institutul Cultural Roman din Londra.
Cele peste 100 de sate, împrăștiate de-a lungul Munților Carpați, datează din secolul al XII-lea și se număra printre ultimele vestigii ale culturii medievale din Europa. Totuși, ele sunt în pericol din cauza dezvoltării rapide care a urmat după sfârșitul comunismului și după intrarea României în Uniunea Europeană, în 2007.
Butler, care are 29 de ani, a petrecut două luni în România: luna octombrie a anului trecut, pentru a surprinde pregătirile pentru iarnă, și luna mai 2014, pentru începutul strângerii fânului.
„Ca de obicei, am fost uimit de oameni și de ce fac și de modul în care fac lucrurile. A doua oară când am mers (în România), clădirile au devenit contextul pentru ceea ce se întâmplă în sat: cositul cu mâna, colectarea apei din fântână, mulsul vacilor și caprelor – toate făcând parte din viața de zi cu zi de la țară”, a spus artistul.