Prima pagină » Economic » O nouă meserie apare în România. „Se lucrează la fișa postului”

O nouă meserie apare în România. „Se lucrează la fișa postului”

O nouă meserie apare în România.
O nouă meserie va apărea în România, de specialist în domeniul securității cibernetice.

Sorin Encuțescu, consilier de stat al primului-ministru, a declarat miercuri că în strategia industriei naționale de securitate a fost introdusă o nouă componentă, cea a dezvoltării și susținerii operatorilor economici publici și cei de stat, care își desfășoară activitatea în domeniul securității cibernetice.

„Preocuparea noastră în acest moment este aceea ca instituțiile să aibă oameni specializați care să poată să lucreze cât se poate de calificat în acest domeniu. De aceea, odată cu dezvoltarea sistemului de atribuții instituționale, în momentul de față se lucrează inclusiv la fișa posturilor pe care urmează să fie încadrate, în așa fel încât să putem fi în măsură să creăm în România și să punem în codul ocupațional funcția de specialist în domeniul securității cibernetice. Această nouă meserie trebuie recunoscută și trebuie introdusă în codul ocupațional român, de unde inclusiv putem stabili standarde de salarizare”, a spus Encuțescu la un seminar organizat de grupul UTI.

„Practic, în acest moment, există în conținutul strategiei, o componentă care se referă la încurajarea întreprinderilor mici și mijlocii și a start-up-urilor în domeniul securității cibernetice. Sprijinim și încurajăm crearea de astfel de companii”, a adăugat Encuțescu.

onsilierul a menționat că statul intenționează să acorde facilități fiscale companiilor care investesc în securitatea cibernetică.

Teodor Cimpoeșu, director la compania de securitate cibernetică certSIGN din cadrul UTI, a declarat că în România atacurile cibernetice nu sunt făcute doar de români, ci și de către străini.

„Este o amenințare, pe de o parte, pentru utilizatorul individual, care stă pe internet, de la simplul fapt că îi sunt furate datele de login și conturile de rețele sociale, până la a-i fi furate datele bancare sau chiar banii din cont. La companii este mai grav, pentru că le pot fi afectate structurile informatice cu care își desfășoară activitatea”, a mai spus Cimpoeșu.

Autor

Citește și