Senatorul Chiru nu crede că va fi arestat: Este un dosar deschis de la o plângere

Senatorul Chiru nu crede că va fi arestat: Este un dosar deschis de la o plângere
Publicat: 30/10/2014, 14:57

Gigi Chiru a spus că, fiind vorba de o cauză penală aflată în lucru, nu poate da mai multe informații și nici nu poate spune cine este persoana care a făcut plângerea în acest caz.

Întrebat dacă și-ar da demisia în cazul în care procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) ar cere aviz de la Senat pentru arestarea sa, Gigi Chiru a spus că nu se pune problema să fie arestat.

Senatorul a fost audiat aproximativ o oră la Direcția Națională Anticorupție. În același dosar, procurorii au făcut, joi, 22 de percheziții în București și Constanța, la sediile unor firme și la locuințele unor persoane.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat că senatorul Gigi Chiru este urmărit pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații. Senatorul este acuzat că, în 2010, când era șeful Inspectoratului în Construcții Sud – Est, ar fi cerut mită 1,5 milioane de euro pentru a favoriza un grup de firme într-un proiect de construcție de parcuri eoliene în Dobrogea.

Potrivit procurorilor, la data de 19 august 2010, Gigi Chiru ar fi pretins, de la un martor denunțător și de la un om de afaceri, suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile sale de inspector șef al Inspectoratului Regional în Construcții Sud – Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme SC Eolica Dobrogea SRL România, Eolica Dobrogea AG și Eolica Dobrogea X GMBH.

„Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcției de inspector șef al Inspectoratului Teritorial în Construcții Sud-Est Constanța, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcția de parcuri eoliene în Dobrogea. Totodată, pretinderea a fost făcută și în vederea asigurării protecției juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul CEZ România”, arată DNA, în ordonanța de efectuare a urmăririi penale.

În acest context, la data de 23 septembrie 2011, Chiru ar fi primit de la omul de afaceri suma de 300.000 euro și ar acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeași persoană suma de 1.200.000 euro, în aceleași scopuri menționate anterior și sub forma disimulată a cesiunii către aceeași persoană a dreptului de creanță al „creditorului” Gigi Chiru, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010. Obligațiile izvorâte din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea în favoarea „creditorului” a unui drept de gaj asupra a 5% din părțile sociale ale SC Eolica Dobrogea SRL România.

Astfel, cunoscând că sumele de 1.500.000 euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infracțiunilor de dare și luare de mită, la datele de 19 august 2010 și 23 septembrie 2011, Chiru a disimulat adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, în contracte de împrumut, respectiv de cesiune de creanță.

Procurorii îl mai acuză pe Chiru că, în calitate de senator, în 19 decembrie 2012, 11 iunie 2013 și 12 iunie 2014, a făcut declarații false privind creanțele deținute, în sensul omisiunii mențiunilor privind cele două acte oneroase, respectiv contractul de împrumut și contractul de cesiune de creanță.

Gigi Christian Chiru este la primul mandat de parlamentar, ajungând senator din partea PDL prin redistribuire, în colegiul uninominal 4 Constanța.

În perioada 2004 – 2008, Gigi Chiru a fost consilier local PDL la Eforie, iar în 2008 a candidat la primăria acestei localități și a pierdut alegerile. La alegerile din iunie 2012, Chiru a candidat și la Primăria Constanța, dar a pierdut din nou.

În perioada 2010 – 2011, Gigi Chiru a condus Inspectoratul Județean în Construcții Constanța, iar între 2009 și 2010 a fost director coordonator în Inspectoratul Teritorial în Construcții Sud-Est.

Cristian Gigi Chiru este căsătorit a doua oară și este tatăl a patru copii – o fată și trei băieți.

Conform ultimei sale declarații de avere, din iunie, Gigi Chiru deține un teren intravilan de 300 de metri pătrați, cumpărat în anul 2003, și un minihotel pe care l-a cumpărat în 2001, ambele aflate în stațiunea Eforie Sud.

El nu are mașini, dar are mai multe bijuterii, tablouri și alte obiecte de artă, în valoare totală 175.000 de lei. De asemenea, Gigi Chiru are aproape 35.000 de euro și 2.000 de lei în patru conturi bancare.

Senatorul constănțean mai deține acțiuni la trei societăți – SC Prim Intermod SRL, Univers Marin SRLși MVL LTD, în valoare de 1,2 milioane de lei. De asemenea, el menționează că ar fi împrumtat primele două firme cu aproape 465.000 de lei. În plus, Gigi Chiru îi datorează soției sale, Violeta Luminița Munteanu, 50.000 de euro.

În ultimul an fiscal, Gigi Chiru a încasat 58.908 lei din indemnizația de parlamentar.

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Haos pe Aeroportul Otopeni, din cauza unui protest mascat la TAROM: 10 curse au...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Nicki Minaj și-a anulat concertul în România înainte cu doar trei ore. Ce motive a...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Soția lui Geoană, diagnosticată cu CANCER LA SÂN! Mihaela a detaliat momentul CRUNT în care...
Rezultate la Bac 2024. Notele de la Bacalaureat au fost publicate pe Edu.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
6 abateri pt. care șoferii iau amenzi pe baza filmărilor video. Care sunt acestea?
Ce este Noul Front Popular, alianţa dintre socialişti, ecologişti şi comunişti ce a câştigat alegerile...
Șansă UNICĂ în viață! Vom vedea cu ochiul liber NAȘTEREA unei STELE
Vin direct la tine acasă. Interdicție pentru toți românii. Este ilegal în România
Traian Băsescu, plin de bani. Ce avere are fostul președinte
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Selly, mesaj cu subînțeles după scandalul de la SAGA FESTIVAL 2024: "Am un anunț foarte,...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Vă este greu să vă concentrați? S-ar putea să suferiți de sindromul de dezangajare cognitivă
×