Urmăriți de două mașini de poliție, Kaci Hickox și soțul ei, care purtau căști de protecție pe cap, au ieșit să se plimbe pe bicicletă, fără să spună un cuvânt numeroșilor jurnaliști aflați în zona locuinței lor.
Infirmiera a amenințat miercuri seara că va sesiza justiția dacă statul Maine (nord-est) o va obliga să rămână în carantină, dat fiind că nu prezintă niciun simptom al bolii.
Statul Maine vrea ca Hickox să rămână închisă în casă încă 12 zile, până la sfârșitul perioadei de incubație a bolii (21 de zile).
„Nu mă lasă să ies din casă și nici să intru în contact cu oameni, deși sunt în formă și nu am niciun simptom” de Ebola, a declarat miercuri seara Hickox, din pragul casei sale de la Fort Kent, alături de partenerul său.
„Nu vreau să rămân aici să văd cum îmi sunt încălcate drepturile civice, în timp ce acest lucru nu are o bază științifică”, a spus infirmiera.
Președintele american Barack Obama a sărbătorit miercuri „eroii” plecați să lupte împotriva epidemiei de Ebola, încercând să le ofere asigurări americanilor și să formuleze o strategie unitară în fața inițiativelor dispersate ale anumitor guvernatori – și Pentagonului -, care impun o perioadă de carantină persoanelor care se întorc din Africa de Vest.
Președintele Obama urma să efectueze joi o vizită în statul Maine, pentru a-l susține pe candidatul democrat la funcția de guvernator Michael Michaud.
Plasată în carantină din oficiu vineri, la sosirea în statul New Jersey (est), deși nu prezenta niciun simptom, această infirmieră a denunțat faptul că a fost tratată „ca o criminală”.
Din cauza polemicii, guvernatorul din New Jersey a ridicat luni carantina, care i-a fost impusă, în schimb, în Maine, stat în care se află reședința infirmierei.
California (vest) a impus miercuri o perioadă de carantină de 21 de zile oricărei persoane care se întoarce din una dintre țările afectate și care s-a aflat în contact cu bolnavi de Ebola.