Prima pagină » Puterea Gândului » Dacă azi ar avea loc alegeri în firma ta, ai ieși din casă pentru 30 de minute să-ți alegi șeful?

Dacă azi ar avea loc alegeri în firma ta, ai ieși din casă pentru 30 de minute să-ți alegi șeful?

Dacă azi ar avea loc alegeri în firma ta, ai ieși din casă pentru 30 de minute să-ți alegi șeful?
Dragă corporatistule,

L-ai văzut vreodată față în față pe președintele țării tale? Ai dat vreodată mâna cu el? Cum ți s-au părut Iliescu, Constantinescu, Băsescu? Erau așa cum ți i-ai imaginat sau cum erau prezentați la televizor?

Sentimentul multora este că prezidențiabilii vin în campanie să ceară ceva, că îți fură votul și apoi uită tot ce au promis.

De aici și falia care s-a generat între președintele țării și votanți. Președintele pare undeva departe, într-o lume a lui, departe de nevoile cetățeanului. De obicei, contactul nu se realizează direct, ci printr-o interfață: Televizorul sau Partidul. Interfața este și cea care dirijează votul.

Paradoxal, în pofida tuturor acestor lucruri, președintele nu este o sumă a voturilor baronilor locali, nici măcar a voturilor parlamentarilor sau a ratingurilor televiziunilor.

Românul nu concepe să nu aibă dreptul de a-și alege președintele. Respinge ideea de republică parlamentară. În 25 de ani s-a realizat o relație strânsă între președinte și cetățean – chiar dacă acesta a votat sau nu. Și tocmai de aceea, votul de la prezidențiale a dat de multe ori peste cap calculele partidelor sau ale candidaților.

Românii au ales președinții pentru că i-au simpatizat, pentru că i-au urât pe ceilalți contracandidați sau pentru că le-a fost frică de ceva. Unii au preferat să stea acasă – aproximativ 45% și să nu se implice. România a avut un președinte și fără votul lor.

Dar cum fiecare șef își pune amprenta peste firma sa, fiecare președinte și-a pus amprenta peste România noastră. Țara a ajuns unde se află astăzi datorită sau din cauza lor, dar și a votului exprimat la un moment dat sau a absenței de la acea decizie. Noi am ales ce Românie vrem.

Rolul președintelui a fost vital în ultimii 25 de ani pentru evoluția României. Această funcție a definit cel mai bine statul român, fiecare perioadă poate fi caracterizată prin imaginea președintelui care a condus statul la acel moment. Am avut România lui Iliescu, România lui Constantinescu și România lui Băsescu. Puteam să avem România lui Rațiu, Isărescu sau Năstase/Geoană.

Dacă azi ar avea loc alegeri în firma ta, ai ieși din casă pentru 30 de minute să-ți alegi șeful? Crezi că merită să votezi un om care va defini țara ta în următorii cinci ani?