ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Deutsche Welle: „Democrația este pusă la încercare în ROMÂNIA”

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Deutsche Welle: „Democrația este pusă la încercare în ROMÂNIA
Publicat: 02/11/2014, 20:29
Actualizat: 03/11/2014, 11:47

Principalele probleme ale ALEGERILOR PREZIDENȚIALE 2014 din 2 noiembrie 2014 țin de valorile europene, respectarea legii și răspunsul la o întrebare-cheie: Se află democrația încă tânără a României sub amenințarea „putinizării” Europei de Est? Potrivit celor de la Deutsche Well, „România se află într-o criză politică și economică”.

La 25 de ani de la căderea comunismului, societatea românească este divizată. Pe de o parte se află tinerii educați care țin cu liberalii și pe de altă parte „votanții loiali ai Partidului Social Democrat „ex-comunist””, scrie DW.

Din rândul celor 14 candidați, premierul Victor Ponta și liderul ACL, Klaus Iohannis, au cele mai mari șanse de câștig. Deutsche Welle subliniază că Iohannis este un reprezentant al minorității germane din România și primarul de succes al Sibiului. El militează pentru rămânerea României în familia europeană și arată cu degetul spre „baronii social-democrați”, care ar fi vinovați pentru problemele politice și economice ale țării.

Potrivit Eurostat, economia României s-a contractat în ultimele două trimestre ale anului 2014, „situându-se în recesiune”. „România a fost zguduită de mai multe scandaluri de corupție, care au vizat capii PSD și cercurile premierului Victor Ponta”, scrie Deutsche Welle.

Jurnaliștii germani afirmă că Victor Ponta vrea să se diferențieze de Iohannis prin apelul la Biserica Ortodoxă Română. Premierul se consideră mândru că este român, „alimentând unele resentimente împotriva minorităților etnice și religioase”. Mai mult, Iohannis ar fi fost asociat cu „traficul de organe”, „afacerile imobiliare dubioase” și a fost acuzat că ar avea legături cu serviciile secrete din Germania – „calul troian al Angelei Merkel”.

Presa germană precizează că guvernul României se confruntă cu anumite critici internaționale. „În Europa Centrală de astăzi, amenințările interne la adresa democrației și libertății sunt îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic și corupția, amenință visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Și vedem lideri din regiune care, în timp ce culeg beneficiile apartenenței la NATO și UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituții. Așa că astăzi îi întreb pe acești lideri: Cum puteți dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovați „democrația iliberală”, încurajați naționalismul, impuneți restricții presei sau demonizați societatea civilă?! Pun aceeași întrebare și în legătură cu cei care protejează oficialii corupți de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependența țărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare”, a declarat Victoria Nuland, subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice.

Citiți editorialul lui Florin Negruțiu, redactorul-șef al Gândul.info:Da, Victor Ponta, Victoria Nuland vorbește despre tine

Deutsche Welle îl citează pe Mircea Vasilescu, jurnalist independent și redactorul-șef al reviste Dilema, care spune că dacă Ponta va câștiga alegerile prezidențiale, România nu va mai fi un stat de drept. Vasilescu susține că premierul este un „populist periculos”. „Este un maestru al propagandei și își determină partidul să impună măsuri care vor amenința mecanismul justiției”.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a...
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
Accidentul din Pantelimon: Momentul în care șoferul vinovat fuge după ce a spulberat doi copii,...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. La ce trebuie să fim atenți și...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
UE pregăteşte terenul pentru o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă. Ce...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
România se revoltă. Cu asta se ocupa, de fapt, BĂSESCU...
Vremea se schimbă brusc. Vești de ultimă oră de la ANM
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Ce se întâmplă cu ochii noștri atunci când respirăm?