Una din opt femei va suferi de-a lungul vieții de o afecțiune a tiroidei, notează Știrile ProTV. Medicii recomandă cel puțin trei controale ale glandei tiroide, o ecografie în adolescență, una după naștere și una după vârsta de 40 de ani.
Specialiștii atrag atenția că femeile sunt supuse unui risc mai mare de a se îmbolnăvi de o boală endocrină, cum este tiroidita, raportul fiind de patru la unu față de bărbați.
„Motivul pentru care femeile sunt mai vulnerabile în fața patologiei tiroidiene poate fi explicat de hormonii estrogeni care crează o premisă bună pentru dereglarea sistemului imun”, spune Anca Hoisescu.
Medicii recomandă e ecografie și înaintea unei sarcinii. Pe de altă parte, sarcina odată apărută, vizita la endocrinolog este obligatorie.
Asta pentru că fătul nu are tiroidă până la 20 de săptămâni și se bazează exclusiv pe hormonii mamei. Aceștia sunt implicați în dezvoltarea sistemului nervos central. Dacă mama nu are suficienți hormoni, copilul poate suferi de retard la creștere sau de retard intelectual.