Medicii avertizează că glanda tiroidă dă simptome nespecifice și poate dezvolta boli în mod frecvent.
„Motivul pentru care femeile sunt mai vulnerabile în fața patologiei tiroidiene poate fi explicat de hormonii estrogeni care crează o premisă bună pentru dereglarea sistemului imunitar”, a declarat dr. Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog, citată de stirileprotv.ro.
Dr. Anca Hoisescu este de părere că orice femeie însărcinată ar trebui ca odată cu analizele uzuale să aibă și o evaluare a funcției tiroidei, pentru că de cele mai multe ori tiroidita autoimună nu dă simptome.
Ea a explicat că fătul nu are tiroidă până la 20 de săptămâni și se bazează pe hormonii mamei. Aceștia sunt implicați în dezvoltarea sistemului nervos central. Daca mama nu are suficienți hormoni, o consecință este retardul la creștere, precum și cel intelectual al fătului. De aceea, în sarcină se verifica funcția acestei glande. La trei luni după naștere medicii recomandă o a doua verificare a funcției glandei tiroide.
Pentru că simptomele sunt nespecifice, odată cu înaintarea în vârstă, medicii recomandă femeilor să facă controale ale funcției tiroidei la intervale regulate.