„Rusia forțează limitele ordinii internaționale”, avertizează generalul Dempsey, citat de site-ul Defense.gov.
„Principala noastră responsabilitate se referă la angajamentele asumate în cadrul NATO, în special responsabilitatea care decurge din Articolul 5, care stipulează că un atac împotriva unui stat membru este un atac asupra tuturor. Cele 28 de state membre NATO sunt angajate în asumarea acestei responsabilități”, a adăugat Dempsey.
Însă, potrivit lui Dempsey, o situație „dificilă” este în Republica Moldova, Georgia și Ucraina, aflate între Alianța Nord-Atlantică și agresivitatea Rusiei.
Pentru a aborda această provocare, armata Statelor Unite trebuie să asigure o prezență militară prin rotație. „Probabil va trebui să luăm anumite măsuri pe toate planurile – aerian, maritim și terestru. Cred că va trebui să aducem în Europa forțele pe care le-am retras”, subliniază Dempsey.
Efectivele trimise în Europa de Est nu trebuie să fie neapărat la un nivel „dramatic de mare”. „Dar trebuie să fie suficient de substanțiale pentru a disuada agresiunea Rusiei împotriva aliaților NATO”, a spus Dempsey.
La rândul său, generalul Philip Breedlove, șeful Comandamentului european al armatei SUA și comandantul suprem al forțelor NATO din Europa, a declarat luni că Alianța Nord-Atlantică trebuie să suplimenteze, temporar, prezența militară în Europa de Est, din cauza zborurilor „provocatoare” efectuate de Rusia în apropierea spațiului european și în contextul amenințării reprezentate de grupul terorist Stat Islamic în Irak și Siria. „Din cauza presiunilor intense pe care le resimțim acum în estul Europei și în contextul măsurilor de garantare a securității aplicate în țările baltice, în Polonia și în România, avem nevoie de prezență militară suplimentară prin rotație”, a argumentat generalul Philip Breedlove, citat de publicația Stars & Stripes, denunțând manevre ale Rusiei și riscurile reprezentate de grupul terorist sunnit Stat Islamic în Irak și Siria.