Ponta sau Iohannis? Votează-ți aici PREȘEDINTELE! 100 DE ORE DE VOT ONLINE

Ponta sau Iohannis? Votează-ți aici PREȘEDINTELE! 100 DE ORE DE VOT ONLINE
Publicat: 10/11/2014, 21:48
Actualizat: 06/07/2016, 01:03

De această dată însă, urnele virtuale vor fi deschise 100 de ore, într-un gest simbolic de susținere a românilor din diaspora cărora, pe 2 noiembrie, ușile secțiilor de votare le-au fost închise în față, după 14 ore cât a durat procesul de vot, chiar dacă mii dintre ei așteptau la cozi imense să voteze. De asemenea, este un gest simbolic pentru susținerea unui vot corect atât în țară. cât și în străinătate.

Gândul susține ca românii să participe într-un număr cât mai mare la alegeri, iar autoritățile sunt obligate să asigure cadrul ca acest drept constituțional să poată fi exercitat.

Mii de români din diaspora, dar și din țară, în centrele studențești nu au putut vota pe 2 noiembrie. În străinătate, românii au fost umiliți de reprezentanții statului român, la ora închiderii urnelor, mii dintre ei rămând în fața secțiilor. Lipsa de reacție a autorităților de la București, au generat un val de solidarizare cu diaspora, în țară având loc ample proteste pentru un vot corect în turul doi.

În străinătate , au existat 294 de secții de votare și 161.054 de oameni care au reușit să voteze, conform BEC. Alte câteva mii au rămas în stradă și nu au putut vota. De precizat că, în 2009, 95.068 români au votat în străinătate în turul întâi al alegerilor prezidențiale și 147.754 în turul al doilea.

Atât în Spania, cât și în Franța, Belgia, Marea Britanie și Germania, câștigător detașat al alegerilor a fost candidatul ACL, Klaus Iohannis. Comparând diferența de prezență la vot a diasporei românești din turururile 1 și 2 din 2009 și estimând o creștere cel puțin similară și pentru 16 noiembrie (luând în calcul și numărul mare de români care nu au putut vota acum), reiese că este nevoie de o dublare a capacității de vot în marile centre din străinătate, pentru a ne asigura că nu vor mai fi probleme. Ne referim aici nu doar la secții suplimentare, ci și la ștampile, cabine și membri în comisii.

Ministerul de externe, în ciuda recomandării BEC, a anunțat că va majora doar numărul de ștampile și de membri în secțiile de votare, nu și numărul acestora.

Gândul a făcut un calcul care demonstrează care a fost adevărata problemă. Am luat ca exemplu cazul Institutului Cultural Român din Londra, unde s-a înregistrat una dintre cele mai grave situații din străinătate, în ziua votului. Dacă facem un simplu exercițiu în care înmulțim totalul minutelor în care s-a putut vota (840), cu numărul ștampilelor (5) și împărțim rezultatul la numărul de români care au reușit să voteze aici în primul tur al scrutinului prezidențial, reiese că a fost nevoie de 2,6 minute pentru un vot. Aceasta, în condițiile în care mii de oameni nu au mai ajuns să voteze. Gândul nu a reușit să afle câte ștampile erau în această secție în primul tur al prezidențialelor din 2009, dar, presupunând că ar fi fost tot cinci, media timpului de vot a fost atunci de 4,9 minute. În ciuda declarațiilor pe proprie răspundere care trebuiau completate, se poate constata, deci, că ritmul de vot din Londra a fost foarte rapid. Care a fost atunci problema? Conform calculelor noastre, răspunsul este neadaptarea numărului de secții, cabine, ștampile și observatori la creșterea numărului de români (consemnată inclusiv de Institutul de Statistică și de guvernele țărilor-gazdă) din 2009 și până acum.

Klaus Iohannis a primit în primul tur al alegerilor prezidențiale cel mai mare număr de voturi de la cei care au votat în Spania, Italia, Marea Britanie, Germania, în timp ce Victor Ponta a fost pe primul loc ca număr de voturi în Republica Moldova, iar Monica Macovei în Finlanda.

Potrivit rezultatelor finale publicate, joi, de Biroul Electoral Central, în secțiile de votare organizate în străinătate, în 95 de țări, au fost înregistrate 160.065 voturi valabil exprimate, cele mai numeroase fiind în Italia – 35.285, Spania – 32.760, R.Moldova – 21.928, Marea Britanie – 9.860, Germania – 8.149, Franța – 7.677, Belgia – 6.419, SUA – 6.217.

Klaus Iohannis a obținut în majoritatea țărilor primul loc în opțiunile alegătorilor.

Premierul Victor Ponta a câștigat alegerile în R. Moldova, Brazilia, Coreea de Nord, Palestina, Pakistan, Zimbabwe. Tot pe primul loc a fost și în Ucraina, Uruguay și Sri Lanka, dar la același număr de voturi cu Klaus Iohannis. În Angola, Ponta, Iohannis și Macovei au avut câte 5 voturi.

Monica Macovei a câștigat în Peru, Cuba, Slovenia și Finlanda, precum și în Singapore, unde a fost la egalitate cu Iohannis.
Elena Udrea nu a câștigat în nicio țară, în schimb a ocupat locul doi în Portugalia și Vietnam și trei în Grecia, Irlanda, Italia, R. Moldova, Noua Zeelanda, Slovacia și Spania.

Corneliu Vadim Tudor a obținut locul 3 în Algeria, în timp ce Călin Popescu-Tăriceanu a fost pe poziția a treia în Cehia, Danemarca și Olanda.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor