Președintele rus, Vladimir Putin, și cel chinez, Xi Jinping, au semnat memorandumul de înțelegere privind livrarea de gaze din vestul Siberiei către China la Beijing, cu o zi înainte ca președintele SUA, Barack Obama, să ajungă în capitala Chinei pentru summit-ul forumului Cooperarea Economică Asia-Pacific, potrivit Bloomberg.
Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, și compania de stat chineză China National Petroleum Corporation (CNPC) au semnat un nou acord prin care Rusia va livra cu 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an în plus față de cantitatea stabilită anterior.
De altfel, în luna octombrie, Alexei Miller, CEO-ul Gazprom, a declarat că Gazprom este pregătit să crească semnificativ cantitatea de gaze pe care urmează să o livreze către China, aceasta putând ajunge de la 38 de miliarde de metri cubi „la 60 de miliarde de metri cubi pe an, și chiar la 100”.
Potrivit acordului, CNPC urmează să cumpere o participație de 10% la Vankornet, o subsidiară a producătorului de petrol Rosneft. De asemenea, Rusia așteaptă ca și China să contribuie financiar și la construcția gazoductului care va lega vestul Siberiei de regiunea vestică a Chinei.
În luna mai, Gazprom și CNPC au semnat un memorandum de înțelegere care prevede ca producătorul rus să livreze Chinei câte 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, pentru o perioadă de 30 de ani, începând cu 2018.
Presa internațională a estimat valoarea livrărilor prin gazoductul Power of Siberia, al cărui construcție a fost demarată la 1 septembrie, la peste 400 de miliarde de dolari.
Cele două acorduri semnate în acest an reprezintă un sprijin diplomatic și financiar important pentru Rusia, care se confruntă cu sancțiunile impuse de Uniunea Europeană și Statele Unite pe fondul conflictului din estul Ucrainei.
Rusia încearcă să își diversifice piețele de desfacere, în condițiile în care Europa este, în continuare, cea mai mare piață a Gazprom, către care a livrat peste 160 de miliarde de metri cubi anul trecut.
China a consumat anul trecut circa 170 de miliarde de metri cubi de gaz, iar până în 2020 volumul este estimat să urce la 420 de miliarde de metri cubi pe an.