DOAR Ponta poate să mărească numărul secțiilor de vot din diaspora. DOAR că Ponta nu prea dorește. Premierul: „Am rezolvat problemele birocratice”

DOAR Ponta poate să mărească numărul secțiilor de vot din diaspora. DOAR că Ponta nu prea dorește. Premierul: „Am rezolvat problemele birocratice
Publicat: 11/11/2014, 16:34

UPDATE: Decizia Guvernului este aceea de a suplimenta cu 1 milion și jumătate de lei din Fondul de Rezervă bugetul alocat alegerilor, pentru cumpărarea de noi ștampile, în condițiile în care numărul secțiilor de votare din străinătate va rămâne același din primul tur: 294. La începutul ședinței de Guvern, premierul Victor Ponta a vorbit despre rezolvarea „problemelor birocratice”, criticând faptul că „nemulțumirea celor din străinătate a fost confiscată politic”. „Îi spun bun venit domnului ministru Meleșcanu pe a cărui experiență și diplomație mă bazez mă rezolve problema logistic. Politic nu o s-o rezolvăm pentru că nu se dorește rezolvarea. Nemulțumirea celor din străinătate a fost confiscată politic și asta n-o s-o rezolvăm”, a spus Ponta. Adresându-i-se lui Meleșcanu, cel care va face la finalul ședinței de Guvern și anunțul oficial privind decizia luată, premierul s-a arătat încrezător că votul de pe 16 noiembrie va decurge „în condiții foarte bune”: „Dumeavoastră, în colaborare cu BEC, sunt convins că veți reuși să orgnanizați în condiții foarte bune, mai ales că am rezolvat problemele birocratice”.


Scenariul nr 1. După hotărărea BEC din 4 noiembrie care dă articolului invocat de Guvern pentru a menține strict același număr de secții interpretarea că acesta se aplică doar alegerilor organizate pe teritoriul României, numărul secțiilor de votare din străinătate se poate extinde, teoretic, prin ordinul ministrului de Externe. Pentru a fi pus în practică acesta trebuie însă dublat de completarea calendarului de organizare a alegerilor în sensul precizării termenelor până la care ambasadorii selectează președinții noilor secții, a celor de numire a membrilor birourilor și a celor de soluționare a eventualelor contestații. Lucrul acesta se poate oficializa numai prin modificarea HG 521/2014 în ședința de Guvern. În primul tur de scrutin, desemnarea birourilor tuturor secțiilor de votare a avut termen de 6 zile înaintea alegerilor.

Guvernul nu are, însă, suplimentarea secțiilor de vot pe ordinea de zi.

Scenariul nr. 2. În ultimele zile, Guvernul a invocat constant faptul că suplimentarea numărului de secții în străinătate echivalează cu încălcarea legii. Argumentul lui Titus Corlățean și al premierului Ponta este articolul 54 din legea alegerii președintelui care, la alineatul 1, stipulează: „Al doilea tur de scrutin are loc în condițiile prevăzute la art. 81 alin. (3) din Constituția României, republicată, la două săptămâni de la primul tur de scrutin, în aceleași secții de votare și circumscripții electorale, sub conducerea operațiunilor electorale de către aceleași birouri electorale și pe baza acelorași liste de alegători de la primul tur”.

În situația în care Guvernul nu dorește să se bazeze exclusiv pe decizia BEC, poate modifica legea prin ordonanță de urgență cu aplicare imediată. Modificarea „regulilor în timpul jocului” poate fi, de asemenea, clarificată de CCR în condițiile în care are la bază asigurarea unui drept constituțional – dreptul la vot.

Pe ordinea de zi anunțată, Guvernul are însă un singur proiect de OUG – „privind unele măsuri bugetare referitoare la plata sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar”.

De altfel, premierul a anunțat încă de ieri că va suplimenta sumele pentru organizarea alegerilor, nu și secțiile: „Faptul că au existat secții de vot în diaspora – Paris, Londra, München – unde au fost cetățeni români care au vrut să voteze și nu au putut, din cauza programului și a procedurilor care durează extrem de mult, au impus și impun în continuare asigurarea pentru 16 noiembrie a tuturor condițiilor necesare pentru ca, nu doar în țară, ci și în secțiile din afara țării, toți cetățenii români care doresc să-și exercite votul să poată vota. Nemulțumirea acestora față de problemele de organizare din 2 noiembrie este legitimă și măsurile dispuse de BEC și de Ministerul Afacerilor Externe privind reducerea timpului pentru procedurile administrative și creșterea capacității logistice a secțiilor din exterior vor fi sprijinite mâine în ședința de guvern, vom aloca absolut toate resursele financiare necesare pentru ca acestea să poată fi implementate”, a spus la Guvern Victor Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor