Președintele ucrainean și cancelarul german au abordat marți situația din Donbas, bastionul separatist din estul Ucrainei unde, potrivit autorităților de la Kiev, Rusia a trimis mercenari și armament greu.
Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al Președinției ucrainene, Petro „Poroșenko a subliniat că evenimentele petrecute recent arată anularea de facto a acordurilor de la Minsk de către reprezentanții așa-numitelor republicii populare Lugansk și Donețk, precum și lipsa de progrese în îndeplinirea acestor acorduri de către Rusia”.
La rândul ei, Angela Merkel a menționat că acordurile de la Minsk trebuie puse în aplicare complet de către toate părțile implicate.
În plus, ea a dat asigurări că situația din Ucraina va fi una dintre principalele teme de pe agenda summitului G20, care va avea loc la Brisbane, în Australia, pe 15 și 16 noiembrie.
Cei doi lideri au discutat, de asemenea, pe tema ajutorului umanitar pentru locuitorii din estul Ucrainei și problema securității energetice.
Cinci militari ucraineni și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore în estul separatist, ridicând la 1.052 de morți numărul victimelor înregistrate în total în rândul armatei ucrainene de la începerea confruntărilor, în aprilie, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, citat de AFP.
Situația din estul Ucrainei s-a deteriorat după organizarea alegerilor în regiunile separatiste, la 2 noiembrie, care au fragilizat procesul de pace lansat în septembrie.
În ultimele zile, importante convoaie cu armament greu, inclusiv tancuri și camioane, au fost observate de jurnaliștii AFP îndreptându-se spre regiune.
Prezența convoaielor, confirmată de observatorii OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) aflați în regiune pentru a monitoriza aplicarea acordului de încetare a focului din 5 septembrie, provoacă temeri cu privire la riscul reizbucnirii unui război total în regiune.
La 3 noiembrie, după scrutinul câștigat de rebelii proruși în estul Ucrainei, Guvernul german a cerut autorităților ruse să respecte „integritatea teritorială a Ucrainei”, fără să excludă noi sancțiuni europene împotriva Moscovei.