Marzuki Darusman, raportor special al ONU pentru situația drepturilor omului în Coreea de Nord, a apreciat că, lăsând nepedepsite crimele comise înainte de venirea sa la putere, liderul nord-coreean Kim Jong-un este la rândul său „complice”.
Adunarea Generală ONU ar putea fi sesizată săptămâna viitoare printr-un proiect de declarație susținut de Uniunea Europeană și Japonia, care propun Consiliului de Securitate trimiterea liderilor nord-coreeni în fața Tribunalului Penal Internațional (TPI) pentru crime împotriva umanității.
Textul declarației face referire la raportul dat publicității de comisia de anchetă a ONU, care menționează că „sute de mii de deținuți politici au murit în lagăre de muncă în ultimii 50 de ani”, după ce „au fost eliminați treptat prin înfometare, muncă forțată, execuții, tortură, viol”, acuzații respinse vehement de Phenian.
Deciziile Adunării Generale ONU nu sunt obligatorii, dar sunt mai ușor de obținut decât în Consiliul de Securitate, deoarece nicio țară nu dispune de drept de veto.
Coreea de Nord a inițiat o contraofensivă diplomatică pentru a împiedica acest proiect, exprimându-și disponibilitatea să-i primească pe anchetatorii ONU dacă este eliminată din document referirea la TPI. Astfel, liderul nord-coreean Kim Jong-un va trimite în Rusia în perioada 17-24 noiembrie un colaborator apropiat, pentru a-și asigura susținerea Moscovei, a relatat agenția oficială nord-coreeană.
Pentru sesizarea TPI este necesară o rezoluție a Consiliului de Securitate ONU, iar, în condițiile în care Rusia și China, principalii aliați ai Phenianului, dispun de drept de veto, cel mai probabil inițiativa va fi respinsă.