Evocând „pericolele care ar putea amenința progresele” înregistrate în Asia, Obama a menționat „disputele teritoriale (…), care amenință să degenereze în confruntări”.
Președintele american a făcut această remarcă într-un discurs ținut la Universitatea din Brisbane, în marja summitului G20, care a început sâmbătă și se va încheia duminică.
„Considerăm că națiunile și popoarele au dreptul de a trăi în siguranță și în pace, că securitatea în Asia nu trebuie să se bazeze pe sfere de influențe, pe coerciție sau pe intimidare, cu țări mari hărțuind țări mici, ci pe respectarea dreptului și normelor internaționale și soluționarea pașnică a disputelor”, a continuat Obama.
În Marea Chinei de Sud, tensiunile între Beijing și vecinii săi s-au multiplicat în ultimii ani. O zonă strategică, pentru că este traversată de căi maritime internaționale, această mare este, de asemenea, bogată în resurse piscicole și are importante rezerve de petrol și gaze.
Relațiile dintre Tokyo și Beijing au devenit tensionate în ultimii doi ani din cauza statutului Insulelor Senkaku, în Marea Chinei de Est, administrate de Tokyo dar revendicate de Beijing, sub denumirea Diaoyu.
Instalarea unei platforme petroliere în mai – retrasă între timp – în ape maritime revendicate de Hanoi a provocat revolte sângeroase antichineze în Vietnam.