Prima pagină » Știri » Meleșcanu, întrebat despre prelungirea votului: Am trimis propunerea la BEC, care a respins-o

Meleșcanu, întrebat despre prelungirea votului: Am trimis propunerea la BEC, care a respins-o

Meleșcanu, întrebat despre prelungirea votului: Am trimis propunerea la BEC, care a respins-o
Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, duminică, după vot, că nu a votat în Paris pentru că a considerat decent să nu ia locul unui român din diaspora și, răspunzând unei întrebări despre prelungirea votului, a spus că a trimis la BEC propunerea, dar aceasta a fost respinsă.

Ministrul de Externe a voat la Liceul Tonița din București și-a justificat decizia de a nu vota în străinătate prin faptul că a considerat decent să voteze în țară și să nu ia locul unui român din diaspora. „Am considerat că este indecent ca eu, din România să vin să iau locul unui român care își putea exercita dreptul de vot, acolo. Și toți cei care se duc în străinătate să voteze și nu înțeleg că puteau vota foarte bine în România, și în această situație să îi lase pe românii din străinătate să poate să își fructifice votul”, a explicat Meleșcanu.

Întrebat dacă consideră că sunt români care s-au dus special în străinătate pentru a vota, ministrul de externe a răspuns: „Am văzut declarații și am văzut multă lume care s-a dus în excursie ca să voteze”.

Solicitat să dea mai multe informații despre aceste persoane care s-au dus special să voteze în străinătate, Meleșcanu a spus: „Păi sunt publice, doamna Udrea anunțat că se duce la Paris să voteze, doamna Macovei, că se duce la Londra. Credeți că îi știu chiar pe toți cei care au plecat?”.

El a continuat: ‘Am spus că este de bun simț, când ai alegeri și poți să votezi acasă și ești în România, să votezi în România și eu am făcut asta. Nu m-am referit la nicio persoană”.

Întrebat dacă este mulțumit de organizarea acestor alegeri în străinătate, Meleșcanu a spus: „În condițiile legii, sunt extraordinare, pentru că s-a sporit de trei ori și jumătate numărul celor care și-au putut exprima votul și eu spera ca până diseară să poată vota cât mai mulți dacă nu toată lumea, cu o singură condiție, ca lucrurile să funcționeze în continuare foarte bine, cu respectarea regulilor pe care le-am stabilit și oamenii să se ocupe de problema votului”.

Meleșcanu a fost solicitat să transmită un mesaj către românii care încă se află la coadă pentru a vota, în străinătate.

„Mesajul meu este că am promis și primul lucru pe care îl voi face este modificarea prevederilor legale, care într-adevăr nu mai răspund situației actuale, unde sunt extrem de mulți români care vin, fie temporar, se poate circula în toată Uniunea Europeană, deci există o imposibilitate practică de a estima numărul de români”, a spus Meleșcanu.

În plus, Meleșcanu a spus, întrebat cum se simte în condițiile în care acești români nu își pot exercita dreptul de vot, că îi pare rău și speră că vor vota toți.

Întrebat dacă cei care se află încă la coadă, la ora 21.00, vor putea să voteze, Teodor Meleșcanu a spus: „Cei care vor fi în secție, vor putea să voteze cu toții, sperăm să ajungă cu toții să voteze”.

Despre posibilitatea prelungirii programului de votare, Meleșcanu a spus că „a vorbit cu cine trebuie”. „Respectiv am trimis propunerea la Biroul Electoral Central, care a respins această propunere”, a spus ministrul.

Întrebat dacă își va da demisia în cazul în care nu toți românii vor putea să voteze, Meleșcanu a spus: „De ce, că am făcut să voteze mult mai mulți decât în primul tur?”.

Teodor Meleșcanu a vorbit și despre numărul românilor aflați în afara granițelor țării. „Dacă cineva poate să îmi spună care este numărul real de români din străinătate, atunci ne asumăm toate responsabilitățile, dacă știe cineva. Eu nu știu”, a spus ministrul de Externe.

Despre afirmația că i-a invitat pe românii din Paris să meargă la Nancy, să voteze, Meleșcanu a spus că știe câți kilometri sunt între cele două orașe dar că s-a referit la toți cei care a considerat că stau în împrejurimile Parisului și sunt mai aproape de Nancy.

Citește și