Jamie Oliver, celebrul bucătar britanic, le pune ardei iute în mâncarea copiilor, dacă aceștia sunt neascultători.
Starul britanic, în vârstă de 39 de ani, are patru copii cu Jools, soția sa – Poppy, în vârstă de 12 ani, Daisy, în vârstă de 11 ani, Petal, în vârstă de cinci ani, și Buddy, în vârstă de patru ani. Ideea acestei pedepse originale i-a venit atunci când fiica lui cea mare a fost „nerespectuoasă și insolentă”. Astfel, Jamie Oliver a cojit un măr, a pus un sos chili extrem de iute peste fruct și l-a oferit apoi fiicei sale.
„Drept pedeapsă, îi fac să mănânce ardei iute. Nu mai e la modă să îți bați copiii, nu e deloc elegant și nu ai voie ca părinte să faci acest lucru. Dacă ești un bucătar celebru, așa cum sunt eu, nu ar fi deloc plăcut dacă informația ar apărea în presă. Așadar, ai nevoie de metode alternative. Poppy a fost foarte nerespectuoasă și insolentă cu mine și a forțat nota. Pe vremea copilăriei mele, aș fi fost bătut, dar în zilele noastre nu mai ai voie să faci asta. După cinci minute, a crezut că eu uitasem, dar nu uitasem. Mi-a cerut un măr. L-am tăiat în mai multe bucăți pe care le-am frecat cu ardei iute. A fost o tratație minunată”, a dezvăluit Jamie Oliver.
Totuși, celebrul maestru bucătar spune că soția lui a fost furioasă când a aflat despre această metodă de disciplinare a copiilor cuplului: „Poppy a alergat spre mama ei și i-a spus: «Asta e ardei iute!». Eu râdeam într-un colț. Jools mi-a spus: «Să mai faci asta niciodată!».
Maestrul bucătar britanic Jamie Oliver a început să gătească în localul părinților săi, The Cricketers, din Clavering, Essex, la vârsta de opt ani și foarte repede a făcut o pasiune pentru gătit, care nu l-a părăsit în perioada instruirii de la restaurantele Neal Street și River Cafe.
În 2002, el a deschis restaurantul Fifteen în Londra și fundația de caritate asociată, The Fifteen Foundation, care continuă să instruiască persoane tinere dezavantajate pentru a deveni bucătari-șef. În momentul de față, mai sunt încă trei restaurante Fifteen în lume, la Cornwall, Amsterdam și Melbourne, de curând Jamie deschizând și un lanț de restaurante centrale în Regatul Unit, care se numesc Jamie’s Italian.
Restaurantele lui Jamie Oliver s-au înmulțit în ultimii ani, pe măsură ce renumitul maestru bucătar s-a folosit de celebritatea sa pentru a promova campanii ce militează pentru o mai bună alimentație a elevilor în școli și pentru angajarea tinerilor în industria alimentară.
Chestiunile ecologice au ocupat un loc proeminent printre interesele sale. Cartea lui de rețete culinare de criză, care îi învață pe cititori cum să evite să irosească alimentele, a fost promovată de campania Love Food Hate Waste, finanțată din fonduri guvernamentale, iar restaurantele sale își afirmă cu tărie angajamentul față de cauza reciclării.