Ambasadorul român în Italia: Ambasada a propus 22 de secții în această țară, au fost aprobate doar 12

Ambasadorul român în Italia: Ambasada a propus 22 de secții în această țară, au fost aprobate doar 12
Publicat: 17/11/2014, 20:37

Diplomatul a postat pe pagina de Facebook a ambasadei României din Italia un text intitulat „Clarificări ale ambasadorului Dana Constantinescu cu privire la organizarea procesului de votare în Italia”.

„Doresc să clarific mai multe aspecte legate de votul în străinătate, proces care, pe fondul confuziilor privind cadrul legal în materie, a pus misiunile diplomatice și consulare într-o lumină nefavorabilă. Reiterez faptul că misiunile diplomatice și consulare nu au niciun fel de competență în reglementarea cadrului legal privind organizarea alegerilor în străinătate – numărul de secții de votare, ora de închidere a acestora sau desemnarea membrilor comisiilor electorale – elemente care au generat cele mai aprinse polemici. Misiunile diplomatice și consulare au exclusiv competențe logistice, punând în practică instrucțiunile venite de la București, adesea în condiții extrem de dificile, așa cum a fost cel legat de gestionarea unui flux disproporționat de votanți într-un timp limitat, în speță de la 9 la 21 și într-un număr limitat de locații”, scrie Constantinescu.

Ea adaugă că în ceea ce privește numărul de secții și locațiile acestora, propunerile inițiale ale Ambasadei și consulatelor au ținut cont de datele privind concentrările majore de români din Italia.

„Așa cum a evidențiat și presa din Italia, încă dinainte de cel de-al doilea tur de scrutin, având ca sursă autoritățile locale italiene și asociațiile românești, misiunile diplomatice și consulare din Italia au propus organizarea a 66 de secții de votare. Punctual, la CG Torino au fost propuse, printre altele, două secții de votare, dar și altele în Regiunea Piemonte care ar fi redus din fluxul de votanți al singurei secții aprobate în sediul CG Torino. Răspunsul de la București, prin care au fost aprobate prin ordin al ministrului doar 51 de secții, nu a ținut cont de aceste propuneri. Pentru a exemplifica, de la București s-au primit instrucțiuni pentru organizarea unei secții pe care nu am propus-o, și anume la Sondrio, unde în primul tur de scrutin s-au prezentat doar 48 de alegători!”, scrie Constantinescu.

Ea precizează că, în calitate de ambasador al României în Italia are tot respectul pentru dreptul de vot al cetățenilor români din Italia, iar efortul nostru organizatoric a permis votul în Italia a peste 95.000 de români în ciuda limitărilor existente.

„Însă din păcate, suntem criticați pe nedrept pentru aspecte care nu țin de competența noastră: în zona de competență în care a organizat procesul de votare, Ambasada României a propus organizarea a 22 de secții de votare din care au fost aprobate de la București doar 12”, scrie diplomatul.

Ea menționează că, în ceea ce privește cadrul legal în baza căruia funcționează comisiile din cadrul secțiilor de votare din străinătatea, președintele secției de votare, care este angajat MAE, precum și membrii secției de votare, care sunt de regulă cetățeni români din țara-gazdă, nu pot decide sub nicio formă prelungirea orarului de vot, aceasta fiind decizia exclusivă a BES.

„Un alt aspect foarte important este acela că membrii secțiilor de votare au fost propuși de partidele politice, iar atunci când aceștia au ales să absenteze, propunerile misiunilor diplomatice de înlocuire a acestora cu personal calificat nu au fost aprobate de BES”, scrie ambasadorul.

În ceea ce privește forțele de ordine italiene, acestea au obligația de a asigura securitatea unei misiuni diplomatice sau secții de votare, și își reconfigurează dispozitivul în baza propriilor evaluări, scrie Constantinescu.

„Aceste evaluări au fost influențate, din informațiile transmise de la Consulatul General Torino, de faptul că au fost ocupate în mod violent spații cu altă destinație decât cea de spații de votare. De cealaltă parte, președinții și membrii secțiilor de votare, în ciuda efortului extraordinar pe care l-au depus, s-au aflat în situații de tensiune timp de 20 de ore, procesând în secțiile din orașele mari în medie circa 2.900 de votanți, ceea ce se traduce prin 7 votanți la fiecare 2 minute. Acești oameni au fost în permanență sub presiune, iar adesea amenințați și chiar agresați fizic. Aceste amenințări, însoțite de criticile privind insuficiența secțiilor și prelungirea programului de votare, le regăsim pe rețelele sociale care creează percepții pe termen lung, iar de mâine le vom regăsi la ghișeele oficiilor consulare. De aceea, dezbaterea publică pe acest subiect trebuie să ia în considerare efortul deosebit al unor persoane care nu sunt responsabile pentru deficiențele reale ale votului în străinătate”, mai scrie Dana Constantinescu, ambasadorul României în Italia

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Pericolul ascuns din frizerie. Multe persoane s-au îmbolnăvit
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Fosta iubită a lui Liam Payne, devastată când a văzut imaginile în care artistul era...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ar putea creaturile microscopice ale oceanelor să ne arată secretele biologiei umane?