Prima pagină » Știri » Romsilva scoate 66.000 de brazi și molizi la vânzare. Ce prețuri vor avea

Romsilva scoate 66.000 de brazi și molizi la vânzare. Ce prețuri vor avea

Romsilva scoate 66.000 de brazi și molizi la vânzare. Ce prețuri vor avea
Aproape 36.000 de brazi și peste 30.000 de molizi vor fi scoși la vânzare de Romsilva, prețul brazilor de cel mult 1,3 metri fiind de 24,8 lei, iar al celor de 2 - 3 metri, de 37,2 lei, toți pomii provenind din pepiniere și din tăieri pentru conservarea pădurii.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva are posibilitatea de a recolta și valorifica pe piața internă, pentru Crăciunul din acest an, un număr de 66.715 de pomi, din care 35.946 de brazi.

Aceștia provin din tăieri din pădurile unde regenerările naturale au o densitate excesivă, urmărindu-se crearea unor arborete durabile, precum și din culturi specializate de unde se recoltează an de an pomi de Crăciun.

Pomii de Crăciun vor fi puși la dispoziția cetățenilor și agenților economici chiar la ocoalele regiei, majoritatetea fiind achiziționați direct de populație, a precizat pentru MEDIAFAX șeful Serviciului producție din Romsilva, Sabin Bratu.

Prețurile de vânzare sunt aceleași cu cele din 2013: pentru molid – între 10 lei, la pomii înalți de 0,7 m – 1,3 m, și 20 lei, la cei cu o înălțime de 2,01 m – 3 m, și pentru brad – între 20 de lei la exemplarele de 0, 7 m – 1,3 m și 30 lei la cele cu o înălțime de 2,01 m – 3 m, prețurile fiind fără TVA. Solicitările pentru exemplare cu înălțimi mai mari de 3 metri sunt considerate comenzi speciale, iar prețul se aprobă de fiecare direcție silvică în parte, pornind de la tariful minim de 20 lei/m, se arată în comunicatul Romsilva.

Astfel, cetățenii care merg direct la cel mai apropiat ocol al Romsilva să-și ia pom de Crăciun vor plăti pe un brad între 24,8 și 37,2 lei, iar pentru un molid – între 12,4 și 24,8 lei, arborii având o înălțime de până la 3 metri. Dacă vor cumpăra aceeași pomi din piețe, pot plăti un adaos comercial.

Cei care doresc să cumpere un pom de Crăciun în ghiveci, pentru a-l replanta apoi, pot merge la pepinierele silvice unde sunt cultivați puieți ornamentali, care nu au însă destinația de pomi de Crăciun, ei fiind comercializați tot timpul anului pentru grădini, a explicat Bratu.

În ceea ce privește strict pomii de Crăciun, cantitatea acestora scoasă anual la vânzare de Romsilva depinde de suprafața de pădure administrată, care este în prezent de 3,2 milioane de hectare, aproximativ jumătate din fondul forestier național, și de disponibilul pe care îl are regia în pepiniere, unde se cresc puieți și pentru regenerare de păduri, perdele forestiere etc.

Un pom de Crăciun crește suficient pentru a putea fi recoltat și pus pe piață în 7 – 8 ani, a mai precizat Bratu.

Astfel, puțini pomi de la Romsilva ajung în piețe, restul fiind de la alți administratori de păduri și propietari de plantații din țară și din import.

Ca și în anii anteriori, pentru prevenirea și sancționarea tăierilor ilegale, cât și a comerțului ilegal cu pomi de Crăciun, Romsilva împreună cu Poliția, Jandarmeria și inspectoratele teritoriale de regim silvic și de vânătoare (ITRSV) desfășoară acțiuni comune în fondul forestier, pe drumurile publice și în locurile de vânzare. Acțiunile de control privind modul de comercializare a pomilor de Crăciun au ca obiect atât pomii de Crăciun din producția internă, cât și pe cei aduși din import, se mai spune în comunicatul Romsilva.

Autor

Citește și