GAUDEAMUS 2014. Programul complet al lansărilor de carte de la târgul internațional

GAUDEAMUS 2014. Programul complet al lansărilor de carte de la târgul internațional
Publicat: 19/11/2014, 14:54

GAUDEAMUS 2014. Cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional Gaudeamus – Carte de învățătură, care are loc de miercuri până duminică, în Pavilionul Central Romexpo din București, oferă vizitatorilor aproximativ 750 de evenimente editoriale și profesionale, un număr record în istoria manifestării.

Editurile Polirom și Cartea Românească au o ofertă bogată pentru ediția din acest an a Târgului Gaudeamus, cu lansări de carte dintre cele mai diverse.

Astfel, joi, de la ora 17.00, va fi lansată cartea „Istoria lui Corto Maltese, pirat, anarhist și visător”, de Mircea Mihăieș, în timp ce vineri, de la ora 13.30, va fi lansat volumul „Tranziția. Primii 25 de ani”, de Alina Mungiu-Pippidi și Vartan Arachelian, iar, de la ora 16.00, în prezența invitaților Radu Aldulescu și Răzvan Voncu, va avea loc evenimentul de lansare a volumului „Laika”, de Adrian Alui Gheorghe. Tot joi vor fi lansate volume precum „Suita franceză”, de Irène Némirovsky, „Ura”, de Cornel George Popa, dar și „Lumea ca literatură. Amintiri”, de Ioan Groșan.

Evenimentele pregătite de editurile Polirom și Cartea Românească continuă sâmbătă, începând de la ora 12.00, când va avea loc lansarea volumului „Literatura în totalitarism 1959-1960. Vol VI. La răscruce de generații”, de Ana Selejan, eveniment la care vor participa Nicolae Manolescu și Cosmin Ciotloș.

GAUDEAMUS 2014. Un eveniment important la această ediție Gaudeamus este lansarea seriei de autor „Gheorghe Crăciun”, un proiect al editurii Cartea Românească, care va avea loc sâmbătă, de la ora 12.30, și va debuta cu două titluri, „Acte originale/ Copii legalizate (variațiuni pe o temă în contralumină)” și „Mecanica fluidului”. De asemenea, vor fi lansate volume precum „Fetița care se juca de-a Dumnezeu”, de Dan Lungu, „Frumoasele ruine”, de Jess Walter, „Religie, politică și mit. Texte despre Mircea Eliade și Ioan Petru Culianu” (ediția a II-a revăzută, adăugită și ilustrată), în prezența invitaților Andrei Pleșu și Florin Țurcanu, „Sfârșit de sezon”, de Marius Chivu, „Cum schimbăm mentalitatea. 25 de ani în România”, de Sandra Pralong (în prezența invitaților Eugenia Vodă, Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Elveției în România, și John McLoone, Political Officer Ambasada SUA în România), „Cad castane din castani. Amintiri de ieri și azi”, de Emil Brumaru și Veronica D. Niculescu, „Harald și luna verde”, de Nora Iuga, „Bărbați fără femei”, de Haruki Murakami, și „Casa tăcerii”, de Orhan Pamuk.

Duminică, în ultima zi a Târgului Gaudeamus, de la ora 12.00, va fi lansat volumul „Emanciparea privirii. Despre binefacerile infidelității”, de Eugen Negrici. Tot duminică vor fi lansate cărți de Bogdan-Alexandru Stănescu – „anaBASis. Cu 12 ilustrații de laurențiu Midvichi”, Adela Greceanu – „Și cuvintele sînt o provincie”, Petre Barbu – „Marea Petrecere”.

Un alt eveniment care nu trebuie ratat la această ediție Gaudeamus este prezentarea literaturii islandeze în colecția „Biblioteca Polirom”. Duminică, de la ora 14.30, vor fi lansate volumele „Vulpea albastră”, de Sjón, și „Între cer și pămînt”, de Jón Kalman Stefánsson, în prezența invitaților Magda Răduță, Luiza Vasiliu, T.O. Bobe și Andrei Crăciun.

Andrei Pleșu, Gabriel Liiceau, Horia-Roman Patapievici și Lucian Boia se întâlnesc cu cititorii la standul editurii Humanitas

Editura Humanitas întâmpină publicul la Gaudeamus cu unele dintre cele mai frumoase cărți ale toamnei și cu unii dintre cei mai îndrăgiți autori. De la cele peste 30 de evenimente programate nu vor lipsi Lucian Boia, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Andrei Pleșu, Dan C. Mihăilescu, Horia-Roman Patapievici, Oana Pellea, T.O. Bobe, Radu Sergiu Ruba, Vlad Zografi și Andrei Cornea.

Astfel, vor fi lansate la Gaudeamus volume precum „O vară ce nu mai apune”, de Radu Sergiu Ruba, „File din Jurnalul lui Tetelu”, de Dragoș Mușat, „Căpitanul Mihalis. Libertate sau Moarte”, de Nikos Kazantzakis, „Despre nerăbdarea de a fi răbdător. Dan C. Mihăilescu și Ciprian Măceșaru în dialog epistolar” – apărut în colecția „Portrete în dialog”, eveniment la care vor participa Dan C. Mihăilescu, Ciprian Măceșaru și Lidia Bodea -, „Beznă clară”, de William Golding, „Suveranii României. Monarhia, o soluție?”, de Lucian Boia, „Confidentul”, de Hélène Grémillon, „O idee care ne sucește mințile”, lansat de Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și Horia-Roman Patapievici, „Fata de la marginea vieții. Povestiri alese”, de Mircea Cărtărescu.

DESCARCĂ DE AICI PROGRAMUL COMPLET AL LANSĂRILOR DE CARTE DE LA GAUDEAMUS 2014

Lor li se adaugă „Cum continuă povestea”, de Ioana Pârvulescu, „Tarantula”, de Bob Dylan – în prezența invitaților Mircea Cărtărescu, Sorin Gherguț și Denisa Comănescu -, „Sărbătoarea neînsemnătății”, de Milan Kundera, „Să rîdem cu Nea Mărin”, de Amza Pellea – în prezența invitaților Oana Pellea, Irina Margareta Nistor și Lidia Bodea -, „Țara Vinului”, de Mo Yan, „Micuța Bijou” și „Strada Dughenelor Întunecoase”, scrise de Patrick Modiano, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 2014, „Maria, regina României, Jurnal de război. 1916 -1917 (precedat de însemnări din 1910 -1916) – în prezența invitaților Dan C. Mihăilescu, Lucian Boia și Șerban Marin -, „Trecute vieți de doamne și domnițe. Cele mai frumoase istorii”, de Constantin Gane, „Povestea Maicii Domnului”, de Ion Pillat, dar și „Medeea și copiii ei”, de Ludmila Ulițkaia.

Lansări de carte din colecția regală și întâlniri cu scriitori ruși, la Curtea Veche Publishing

GAUDEAMUS 2014. Curtea Veche Publishing a pregătit pentru Gaudeamus 2014 o serie de evenimente dintre cele mai diverse, de la lansări de carte din colecția regală până la întâlniri cu scriitori ruși, precum Zahar Prilepin, care, miercuri, de la ora 14.00, își va lansa volumul „Patologii” (participă Natalia Muzhennikova, Adrian Cioroianu și Vasile Ernu).

Președintele ales al Românei Klaus Iohannis va fi prezent miercuri, de la ora 17.30, la standul editurii Curtea Veche Publishing, unde va avea loc evenimentul de lansare a volumului său autobiografic „Pas cu pas”.

Joi, vor fi lansate cărți precum „Pogromul de la Iași”, de Radu Ioanid, „Patrie română, țară de eroi”, de Simona Preda, „Femeile lui Lazăr”, de Marina Stepnova (în prezența autoarei și a invitaților Natalia Muzhennikova și Antoaneta Olteanu).

Vineri, de la 10.00 la 20.00, va fi ziua reducerilor la standul Curtea Veche Publishing, cu prețuri cu 40%-80% mai mici la 90% din oferta editurii. De la ora 19.00, va fi lansat volumul „Arta gătitului în URSS”, de Anya von Bremzen, în prezența invitaților Ștefania Nalbant și Daniel Cristea-Enache.

Seria evenimentelor continuă sâmbătă, cu lansările volumelor „Ora Regelui”, de Bogdan Șerban-Iancu, „Balcicul Reginei Maria”, de Diana Mandache, DVD-ului „Cuvântul Regelui. Convorbiri și momente cu și despre Regele Mihai I”, „Eticheta regală”, de Sandra Gătejeanu Gheorghe, „Calendarul regal” și „Crăciunul regal”, de principesa Margareta a României și principele Radu.

Nu în ultimul rând, duminică, de la ora 11.30, va avea loc lansarea CD-ului „Basme fermecate de Hans Christian Andersen”, povestite de Margareta Pâslaru.

Titluri noi pentru adulți și copii, pregătite de editura Litera la Gaudeamus

GAUDEAMUS 2014. Litera își așteaptă vizitatorii la Târgul Gaudeamus cu o ofertă bogată pentru adulți și copii, titluri noi, reduceri de preț între 25 și 70%, lansări în prezența unor mari personalități, evenimente distractive dedicate celor mici și multe surprize, cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de existență a editurii.

Astfel, vineri, de la ora 15.30, va fi lansată „Colecția de aur Mosfilm pe DVD”, în prezența invitaților Irina Margareta Nistor, Ruxandra Cernat, Ecaterina Anoșkina, Natalia Muzhennikova, Vlad Ivanov, iar, de la ora 16.00, „Patrimoniul umanității. Cele mai frumoase locuri din lume.Toate siturile UNESCO”, eveniment la care vor participa Theodor Paleologu, Bedros Horasangian, Augustin Ioan și Mihaela Căpățână. În continuare, de la ora 17.00, va fi lansat volumul „Destinul unui om de stânga. Amintiri „, de Ion Iliescu, în prezența autorului și a invitaților Claudiu Iordache și Ionuț Vulpescu.

Lor li se adaugă cărți precum „Secretele Verei Atkins. Povestea unei românce spion în al Doilea Război Mondial”, de Sarah Helm, „Întoarcerea barbarilor” și „Vino în rochia ta simplă de stambă”, de Mircea Dinescu, „Cântecul păsărilor”, de Sebastian Faulks.

Duminică, în ultima zi a Târgului Gaudeamus, de la ora 11.00, va avea loc o întâlnire cu fanii cărților Violetta, în prezența invitaților Andra Gogan, trupa Amicii și Anca Hromadnic.

Aproximativ 500 de titluri și peste 20 de noutăți, la editura Nemira

Printre altele, joi, de la ora 18.00, va avea loc o lansare de carte urmată de o sesiune de autografe: „Du-te departe de mine”, de Gabriel Gafița, în prezența invitaților Mircea Martin și Adrian Cioroianu. De asemenea, vineri, de la ora 13.00, va fi lansată cartea „Munca actorului cu sine însuși” (volumul al II-lea), de Konstantin Sergheevici Stanislavski, iar, de la ora 17.00, are loc o triplă lansare de carte și lectură din „111 cele mai frumoase poezii”, de Petru Creția, Cezar Ivănescu și Ștefan Augustin Doinaș.

Sâmbătă, vor fi lansate volume precum „Însemnările damei de silicon”, de Dănuț Ungureanu, „Sindromul Quijote și alte ficțiuni rebele”, de Mircea Opriță, dar și „Almanahul Anticipația 2015” (12.30). Lor li se adaugă „Basmania, Răspântia gândurilor” (cartea 1), de Valentin Nicolau, cu ilustrații de Tudor Popa (din care vor citi actorii Coca Bloos și Marius Manole), „Scrisori nedesfăcute”, de Nicu Alifantis (în prezența invitaților Emil Brumaru și Valentin Nicolau).

În ultima zi a târgului, de la ora 13.00, va avea loc evenimentul de lansare a cărții „Atlantida”, de Antoinette Wornik, în prezența invitaților Ana Nicolau și Laura Câlțea.

O nouă colecție și întâlnirea cititorilor cu scriitoarea Gwenaëlle Aubry, printre surprizele editurii Trei

Pentru cea de-a XXI-a ediție a Târgului Gaudeamus, Grupul Editorial Trei a pregătit cititorilor săi o nouă colecție – „Educație și formare”, titluri interesante în colecțiile de psihologie – „Arta de a citi gândurile”, de Henrik Fexus, „Analiza viselor”, de C.G. Jung, „În căutarea sinelui”, de Vasile Dem. Zamfirescu -, prima experiență multimedia integrată carte-joc – „Endgame – Jocul final. Convocarea”, o minunată poveste de Crăciun pentru copii, „În căutarea Sufletului Crăciunului”, și lansarea, în prezența autoarei, a romanului recompensat cu premiul Femina în 2009, „Nimeni”, de Gwenaëlle Aubry, care va avea loc duminică, de la ora 12.00, în prezența invitaților Svetlana Cârstean și Magdalena Mărculescu.

Cele peste 400 de titluri ale editurilor Trei, Pandora M și Lifestyle Publishing au reducere de până la 50%. De asemenea, peste 60 de titluri vor avea un preț promoțional de 10 lei.

Surprize pentru copii și întâlnirea cu scriitorul scoțian Andrew Nicoll, la editura All

Și editura All își așteaptă cititorii cu o ofertă bogată la ediția din acest an a Târgului Gaudeamus. Astfel, joi, de la ora 15.30, va avea loc un eveniment editoria dedicat lui Iuri Dombrovski, un clasic „veșnic verde”, în prezența invitaților Antoaneta Olteanu, Constantin Geambașu, Bedros Horasangian și Viorel Zaicu, iar de la ora 17.00, vor discuta despre noul val al literaturii ruse – Olga Aleksandrovna Slavnikova și Natalia Kliuceariova – Antoaneta Olteanu, Elisabeta Lăsconi și Viorel Zaicu.

Vineri, de la ora 11.00, copiii sunt invitați să-l cunoască pe Pixi, de la ora 17.00 se va discuta despre literatura polițistă ca bestseller (Daria Donțova), cu invitații Antoaneta Olteanu, Carmen Vioreanu, Camelia Cavadia, Viorel Zaicu, iar de la ora 17.30, va fi lansat volumul „Iubesc să fiu femeie”, de Hedi Hoka.

Seria de evenimente continuă sâmbătă, când, de la ora 13.00, vizitatorii Târgului de Carte Gaudeamus se vor întâlni cu scriitorul scoțian Andrew Nicoll, autorul romanelor „Dacă citești asta înseamnă că am murit” și „A fost odată ca niciodată”.

La standul editurii All vor mai fi lansate cărți precum „Alexandru Arșinel. Și a fost mâna lui Dumnezeu…”, de Oana Georgescu, „Ultimul Karamazov”, de Mihail Gălățanu, „Viața e o plimbare cu pălăria pe cap”, de Constantin Stoiciu, „Zig-zag prin alfabetul vieții”, de Vladimir Găitan, „Jurnalul unui cântăreț de jazz”, „Cine sunteți, Bujor Nedelcovici?”, „Scriitorul, cenzura și securitatea” și „Opere complete”, de Bujor Nedelcovici.

Spectacole de teatru, magie, concursuri și multe noutăți editoriale, în oferta Grupului Editorial Corint

Grupul Editorial Corint îi așteaptă pe pasionații de literatură, miercuri, de la ora 18.00, la evenimentul de lansare a cărții „10 zile în Beijing”, de Marina Almășan, în timp ce joi, de la ora 12.00, va avea loc un spectacol de teatru cu ocazia lansării cărții „Povești germane din România”, iar vineri, de la ora 12.00, va avea loc un eveniment concurs.

Sâmbătă, de la ora 10.00, va avea loc un spectacol de magie, cu ocazia lansării cărții „Lumea Copiilor. Versuri, poezii și cantecele”, iar, de la ora 11.30, vor fi lansate volumele „Războiul redescoperit: 1914 – 1918” și „Războiul unei familii (1914 – 2014), de Stéphane Audoin-Rouzeau și Annette Becker, în prezența autorului, iar, de la ora 16.00, vor fi lansate cărțile „Albumul copilăria regală” și „Regele Carol al României”, de Mite Kremnitz.

Dezbateri, lansări și multe surprize, pregătite de editura Univers

Și editura Univers va fi prezentă la ediția din acest an Târgului Gaudeamus, având pregătite pentru iubitorii cărților o serie de evenimente speciale. Astfel, vineri, de la ora 15.00, vizitatorii se vor bucura de un moment de teatru, spectacolul „Era să fiu eu”, după romanul omonim de Ali Smith, iar de la ora 17.00 va avea loc lansarea cărții „Casandra”, de Christa Wolf.

Evenimentele de sâmbătă încep la ora 12.00, când va fi lansată cartea „Copiii paznicilor de elefanți”, de Peter Høeg, și continuă, de la ora 12.45, cu o dezbatere despre implicațiile sociale ale consumului de droguri și lansarea cărții „ZeroZeroZero”, de Roberto Saviano, în prezența invitaților Cristian Teodorescu și Andrei Teodorescu (regizorul documentarului „Brigada neagră”, o incursiune în subteranele consumului de droguri din București, premiat la Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit din 2013).

La aceeași editură vor mai fi lansate volume precum „Sfârșitul poveștii”, de Lydia Davis, „Donul liniștit”, de Mihail Șolohov, „Călătoria unei femei care nu se mai temea de îmbătrânire”, de Gabriel Osmonde (pseudonim Andreï Makine), „City”, de Alessandro Baricco, „Reduși la tăcere”, de Kristina Ohlsson, „Aproape de inima vijelioasă a lumii”, de Clarice Lispector.

„Cele mai frumoase cărți din România” ajung la Târgul Gaudeamus

Uniunea Editorilor din România (UER) și Centrul Național Proedit de Formare Profesională din sectorul editorial și domeniile adiacente, care acționează sub egida Federației Editorilor din România (FER), au pregătit pentru expozanți și pentru vizitatori o serie de evenimente menite să promoveze cartea și excelența editorială. Astfel, la standul UER – Proedit vor fi organizate trei evenimente de anvergura: expozișia „Premiul Augustin Frățila”, care va reuni romanele finaliste ale unuia dintre cele mai importante concursuri literare din Romania, expozitia de ilustrație de carte a renumitului grafician Walter Riess, unul din cei mai talentați și (re)cunoscuți ilustratori de beletristică, realizator de bandă desenată, recompensat cu premiul IBBY pentru designul literaturii destinate copiilor, care prezintă publicului larg cele mai importante lucrări ale sale, și expoziția „Cele mai frumoase cărți din România” (ediția 2014), o selecție realizată anual de Asociația Performanță în Cultură.

Partener privilegiat al ediției din 2014 este, și în acest an, GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România. Președintele de onoare al ediției, amfitrionul Târgului Internațional Gaudeamus 2014, este Benoît Rutten, președinte GADIF, delegat Valonia – Bruxelles în România.

Târgul Internațional Gaudeamus – Carte de Învățătură este inițiat și organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media Radio România.

Deschiderea oficială a ediției de anul acesta a avut loc miercuri, la ora 12.00, în prezența organizatorilor și a reprezentanților țării invitate – Rusia, aproximativ 20 de persoane protestând față de invitarea acestui stat la eveniment.

Târgul Internațional Gaudeamus este principala componentă a Programului Lectura, un proiect de anvergură națională inițiat de Radio România în 1994, având ca principal obiectiv susținerea culturii românești prin evenimente expoziționale dedicate cărții și educației. Palmaresul celor 20 de ani de existență, care însumează 83 de târguri Gaudeamus, peste 2.300.000 de vizitatori și aproape 8.700 de manifestări organizate în acest cadru, aduce Radio România în poziția de lider în industria evenimentelor de acest tip din România, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Accesul publicului în incinta târgului se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) și a abonamentelor (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui totodată și suportul pentru tombola Gaudeamus. Ca și la edițiile precedente, mai mult de jumătate dintre vizitatorii târgului vor beneficia de acces gratuit în incintă: preșcolarii, elevii, studenții, cadrele didactice, profesioniștii din domeniile editorial – educațional, jurnaliștii, pensionarii, persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora, grupurile organizate.

Programul de vizitare este zilnic, între orele 10.00 și 20.00.

Mai multe informații despre Târgul Internațional Gaudeamus se găsesc pe site-ul gaudeamus.ro.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să...
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
LIVE TEXT Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Au votat peste două milioane...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Regele Charles, shimbări în Casa Regală. Prima vizată, Camilla
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?