Ministerul Sănătății vrea să crească alocațiile de hrană în spitale. Care vor fi noile sume

Ministerul Sănătății vrea să crească alocațiile de hrană în spitale. Care vor fi noile sume
Publicat: 19/11/2014, 16:57

„Este necesară o actualizare a cuantumului alocațiilor pentru bolnavi. Acestea au rămas neschimbate din anul 2008 și nu mai corespund realităților, iar succesul tratamentului este dat și de o alimentație corespunzătoare. Proiectul de act normativ pe care îl propunem noi aduce trei noutăți importante: creșterea efectivă a sumelor destinate alimentației, introducerea unor sume pentru bolnavii în regim de hemodializă (aceștia nu beneficiau de masă chiar dacă programul de dializă se desfășoară între 4 și 6 ore), precum și crearea bazei legale pentru ca autoritățile locale să poată suplimenta aceste sume prin hotărâri ale consiliilor locale pentru spitalele din subordine”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG privind nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice.

Conform documentului aflat în dezbatere, începând cu luna decembrie 2014, nivelul alocațiilor de hrană va fi actualizat cu indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare, în perioada mai 2008 -septembrie 2014, precum și creșterea cu 5% a cotei TVA.

Astfel, alocațiile de hrană vor ajunge între 7,0 lei și 19,4 lei pentru bolnavii adulți, corespunzător bolilor pentru care sunt internați, și între 3 lei și 17,5 lei pentru copii, în funcție de categoria de vârstă și afecțiune. Actualele alocații de hrană stabilite în luna aprilie 2008 se situează între 7,0 lei și 13,0 lei, pentru bolnavii adulți, și între 1,8 lei și 14,5 lei pentru copii.

Calculul detaliat al cuantumului alocațiilor de hrană a fost realizat la cererea Ministerului Sănătății, de către medici specialiști nutriționiști de la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Nicolae Paulescu”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred Rusescu”, precum și de la alte institute de specialitate și spitale, pe categorii de bolnavi și afecțiuni.

Astfel alocația de hrană zilnică pentru bolnavi TBC și HIV/ SIDA adulți ar putea crește la 16 lei, iar pentru copii – la 15 lei, pentru bolnavi cu hepatită și neoplazicii adulți – la 15 lei, iar pentru copii – la 16,4 lei, pentru bolnavi cu diabet adulți – la 15 lei, iar pentru copii – la 17,5 lei, pentru arși – 15 lei (adulți) și 10 lei (copii), pentru lăuze – 14 lei, bolnavi în leprozerii – 11 lei, bolnavi psihici și bolnavi psihici cu internare obligatorie – 12 lei, bolnavi internați în staționare de zi – 7 lei, copii nou-născuți, prematuri, în maternități sau compartimente, alimentați artificial – 10 lei, copii nou-născuți prematuri alimentați natural – 5 lei, copii 0-3 ani – 10 lei, copii 3 – 16 ani – 12 lei. De asemenea, alocația pentru o rație de 0,500 l lapte distribuit prin unitățile sanitare care se acordă în completarea alimentației naturale- 3 lei, (după caz, de alocația noului născut poate beneficia mama acestuia), însoțitori ai bolnavilor internați în unități sanitare 8 lei, bolnavi străini internați la Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie 19,4 lei.

Totodată, în anexa la proiectul de hotărâre s-a adăugat poziția „bolnavi în regim de hemodializă” la cererea expresă a Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a cărei motivație a fost că, deși bolnavii respectivi nu sunt internați, programul de dializă se desfășoară între 4 și 6 ore, timp în care, având în vedere patologia bolii diabetice, spitalul este obligat să ofere cel puțin o masă bolnavului. Alocația pentru hrană pentru acești bolnavi este de 8 lei.

În aceste condiții, se estimează că impactul bugetar al noilor alocații la nivelul unui an va fi de de 31,67 de milioane de lei, iar pentru ultima lună a anului curent este de 2,64 de milioane de lei. Analiza a fost efectuată doar la nivelul spitalelor din subordinea Ministerului Sănătății.

Aceste sume urmează să fie suportate din bugetele de venituri și cheltuieli proprii ale unităților sanitare cu paturi, indiferent de subordonare, ținând cont că aceste unități își finanțează cheltuielile integral din veniturile proprii, obținute potrivit legii.

Potrivit proiectului, nivelul alocațiilor de hrană este maximal. Acesta poate fi depașit prin hotărâri ale consiliilor unităților administrativ-teritoriale pentru spitalele din subordine , cu suportarea de către acestea din bugetele proprii a cheltuielilor suplimentare, precum și la solicitarea persoanelor fizice beneficiare, care vor suporta cheltuielile suplimentare corespunzătoare.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...