„În ultimele zile, asistăm la un rol constructiv, fără precedent, al Parlamentului, în a nu obstrucționa justiția în a-și face datoria constituțională. (…) Însă trebuie spus că și aici trebuie mers până la capăt, tocmai pentru a nu mai exista loc de interpretare. Există cereri ale procurorului general de ridicare a imunității unor parlamentari, respinse fără o justificare de către Parlament, și mă refer la domnii senatori și deputați, printre alții: Varujan Vosganian, Daniel Chițoiu, Laszo Borbely, Vlad Cosma, Ion Stan. Trebuie reluată procedura în cazul acestor parlamentari, iar Plenul Parlamentului să dea liber justiției în a verifica acuzațiile aduse de procurori”, solicită judecătorul Dumbravă, în scrisoarea deschisă transmisă președintelui ales.
Membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a subliniat, în același context, că este nevoie, până la modificarea Constituției României, de o nouă lege privind ridicarea imunității, „prin care să se prevadă în mod clar ridicarea barierelor nejustificate în îndeplinirea actului de justiție”.
În plus, Horațius Dumbravă i-a cerut lui Iohannis să verifice respectarea interdicției judecătorilor și procurorilor de a nu fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații, nominal, pentru fiecare judecător și procuror în parte.
„Este necesar, pentru o reală independență a justiției din România, ca orice troc politic privind numirile în funcțiile de conducere ale celor mai importante instituții judiciare să nu mai fie posibil”, i-a mai scris Dumbravă lui Iohannis.
În această săptămână, Camera Deputaților a avizat luarea de măsuri preventive în cazul lui Ioan Adam, Ion Diniță și Mircea Roșca, iar Senatul a dat undă verde urmăririi penale a senatorilor Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu.