„Clasează cauza în ceea ce privește sesizarea Agenției Naționale de Integritate (ANI) împotriva persoanelor cercetate Dinu Viorica și Dinu Nicolae. Dispune comunicarea prezentei ordonanțe persoanelor cercetate și Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București”, se arată în decizia luată miercuri de Comisia de cercetare a averilor.
Oficiali din cadrul ANI au precizat, pentru MEDIAFAX, că decizia Comisiei de cercetare a averilor va fi contestată.
ANI a cerut comisiei de specialitate de la Curtea de Apel București, în 26 septembrie 2013, să verifice averea fostei judecătoare din perioada în care aceasta a lucrat la Tribunalul București.
Inspectorii de integritate a constatat atunci că există o diferență de 179.323,50 lei (aproximativ 46.275 de euro), între averea dobândită și veniturile realizate de Viorica Dinu în perioada exercitării funcției de judecător la Tribunalul București.
„În perioada 2008 – 2009, Dinu Viorica a realizat, împreună cu soțul său, venituri salariale în cuantum de 482.708,89 lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeași perioadă au fost în cuantum de 662.032,39 lei, rezultând o diferență nejustificată de 179.323,50 lei (aproximativ 46.275 euro)”, arată joi ANI, într-un comunicat de presă.
Viorica Dinu a fost judecător în perioada 1 octombrie1997 – 14 martie 2013.
În 5 iulie 2013, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Viorica Dinu, alături de judecătoarea Antonela Costache și alte 21 de persoane.
Viorica Dinu, care și-a dat demisia din funcția de judecător la Secția penală a Tribunalului București, după ce a fost începută urmărirea penală în cazul ei, este judecată pentru constituire a unui grup infracțional organizat, cinci infracțiuni de trafic de influență, dintre care una în formă continuată și trei infracțiuni de luare de mită.
În același dosar au mai fost trimiși în judecată Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu, avocatul Costel Daniel Petre, din Baroul București, soția acestuia, Daniela Petre, avocata lui Dinel Staicu, Ileana Alina Răducanu, și soțul acesteia, Bogdan Marian Bobocel.
Procurorii au arătat, în actul de sesizarea a instanței, că Viorica Dinu și colega sa, Antonela Costache, se foloseau de calitatea de magistrat pentru a promite pronunțarea unor hotărâri judecătorești „dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influență”, în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale.