Kovesi, despre dosarul Bica: Urmărirea penală, extinsă joi pentru alte persoane implicate

Kovesi, despre dosarul Bica: Urmărirea penală, extinsă joi pentru alte persoane implicate
Publicat: 21/11/2014, 14:08

Kovesi nu a vrut să dea mai multe informații cu privire la persoanele implicate, motivând că acestea nu au luat la cunoștință faptele pentru care sunt cercetați.

„Pot să vă spun că în cursul zilei de ieri (joi – n.r.) s-au extins cercetările pentru alte trei fapte de corupție și cu privire la alte persoane. Nu pot să fac publice numele sau faptele noi, deoarece persoanele care sunt implicate în investigație nu toate au luat la cunoștință de săvârșirea de infracțiuni. Putem să facem public acest lucru abia după ce se va aduce și la cunoștința noilor persoane implicate aceste fapte (…) Pot doar să vă zic că sunt atât fapte noi, cât și persoane noi”, a spus șefa DIICOT, la ieșirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Tor despre dosarul Bica, procurorul șef al DNA a precizat că mai multe persoane audiate au făcut denunțuri legate de faptele de corupție din această cauză. „Vom verifica absolut toate aspectele care decurg din declarațiile martorilor, din înscrisurile care au fost ridicate, pentru că mare parte din probatoriu se bazează pe documente, pe înscrisuri. Pot să vă spun că au fost persoane care, fiind audiate în anchetă, au colaborat cu procurorii DNA, au făcut denunțuri și au adus la cunoștința procurorilor și alte fapte care s-a săvârșit în legătură cu acest dosar”, a spus ea.

Codruța Kovesi a adăugat că Alina Bica este suspectată de săvârșirea unor infracțiuni de corupție, însă beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Secția pentru procurori a CSM a încuviințat, vineri, arestarea preventivă a Alinei Bica, după ce joi seară dăduse undă verde doar pentru reținere și arest la domiciliu în cazul șefei DIICOT.

Procurorii din CSM s-au întrunit din nou, vineri dimineață, la mai puțin de 12 ore după ce încuviințaseră reținerea și arestul la domiciliu pentru Alina Bica.

La ieșirea din sediul CSM, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Codruța Kovesi, a declarat că în baza probelor și indiciilor nou apărute în dosar, s-a făcut o nouă propunere Secției de procurori, care a fost aprobată.

Șefa DIICOT va fi prezentată, tot vineri, instanței supreme, cu propunerea de arestare preventivă în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.

În fața instanței vor ajunge, cu aceeași propunere, și alte persoane reținute în acest dosar, respectiv Lăcrămioara Alexandru și Dragoș Bogdan, fost vicepreședinte al ANAF, care au făcut parte, și ei, din comisia care a acordat despăgubirile.

Tot în acest dosar, deputatul UDMR Marko Attila este urmărit penal pentru abuz în serviciu în dosarul șefei DIICOT Alina Bica, expertul evaluator Emil Nuțiu, acuzat de aceeași infracțiune, a fost reținut, iar omul de afaceri Gheorghe Stelian este cercetat sub control judiciar.

De abuz în serviciu este acuzat și un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie președintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupție au dispus măsura controlului judiciar.

Gheorghe Stelian, susțin anchetatorii, ar fi împărțit cu alți trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro – prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat.

Potrivit unui document obținut de MEDIAFAX, terenul ce face obiectul dosarului a fost evaluat de expertul evaluator Emil Nuțiu.

Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP au făcut parte, în 2011, și fostul președinte al ANRP Crinuța Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie președintele PNL Sector 1, și Remus Virgil Baciu, fost vicepreședinte al ANRP.

Baciu a fost condamnat, în aprilie, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru că a primit 270.000 de euro spre a a urgenta dosare de restituire de proprietate.

Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei „au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafață de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu această sumă bugetul de stat”, se arată în documentul obținut de MEDIAFAX.

Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vișoiu, Adrian Andrici, acționar la CS Universitatea Craiova, și Gabriel Gheorghe, care au împărțit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian – 46.288.238 euro, Vișoiu – 7.035.812 euro, Andrici – 4.196.800 euro și Gheorghe – 4.196.800,2 euro.

Valentin Vișoiu, acționar la societățile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat și în dosarul de corupție al primarului Piteștiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu.

Pe 15 octombrie 2014, Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției.

Tags:
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Protest în fața universității împotriva lui Călin Georgescu! Peste 400 de tineri au strigat „Nu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea serii despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a dat șah-mat: E mult peste!
Carnea care nu va mai fi vândută în România. Nu respectă cerințele și standardele
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...