Până în prezent, poziția oficială a fost aceea că operațiunile de luptă vor înceta la sfârșitul acestui an, iar cei 9.800 de militari americani (însoțiți de circa 3.000 de militari din Germania, Italia și alte țări) care vor rămâne pe teren nu vor mai avea decât o misiune de susținere și formare a forțelor afgane.
Dar potrivit cotidianului american care citează vineri un oficial de rang înalt sub acoperirea anonimatului, Obama a semnat recent un ordin care autorizează trupele ce vor rămâne la fața locului să lupte direct împotriva talibanilor și aliaților lor în caz de amenințări la adresa lor sau a Guvernului afgan.
Acest ordin autorizează, de asemenea, o susținere aeriană, inclusiv cu avioane de luptă, bombardiere și drone, pentru aceste misiuni.
Consilierii civili ai președintelui, explică ziarul, s-au opus acestor schimbări de strategie, dar „militarii au obținut ce au vrut”, potrivit oficialului citat.
Un alt oficial de rang înalt a subliniat totuși că nu se pune problema unor patrule regulate împotriva talibanilor.
Operațiunile nu vor mai viza talibanii „decât dacă aceștia amenință direct Statele Unite și forțele coaliției internaționale în Afganistan sau dacă ajută direct Al-Qaida”, a explicat el.
Această schimbare, potrivit New York Times, are legătură parțial cu avansul rapid al organizației Stat Islamic (SI) în Irak, ceea ce a provocat critici la adresa lui Obama, cu privire la retragerea trupelor americane din Irak, care nu era pregătit în mod corespunzător pentru a face față unor atacuri islamiste.
Noul președinte afgan, Ashraf Ghani, pare, de asemenea, mai deschis la ideea unor misiuni variate pentru trupele americane ce vor rămâne în Afganistan, decât era predecesorul său, Hamid Karzai.
În prezent mai sunt 27.000 de militari americani în Afganistan. În perioada de vârf a intervenției, numărul lor a fost de 100.000.