Potrivit primelor informații, cutremurul s-a produs în zona Vrancea și a avut 5,7 magnitudinea. De altfel, cutremurul s-a simțit la Tulcea, Roman, Iași, Galați și Brașov. Potrivit lui Gheorghe Mărmureanu, director onorific al INFP, acest seism este „în lista normală”. Cutremurul a avut două replici de intensitate mai mică.
„Nu sunt victime”, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.
Imediat după seism, rețelele de telefonie mobilă au fost suprasolicitate.
Orașele cele mai apropiate de epicentrul seismului au fost: Mărășești (șase kilometri), Tecuci (22 kilometri) și Focșani (21 de kilometri), Adjud (25 de kilometri) și Onești (51 de kilometri), potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului.
Acesta a fost cel mai mare cutremur ca magnitudine produs anul acesta în România. Anul trecut, la 6 octombrie, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe Richter.
Directorul general al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat pentru MEDIAFAX că după seismul de 5,6 grade pe Richter produs, sâmbătă seară, în Vrancea, nu sunt de așteptat alte cutremure mari în zonă.
„Seismul de sâmbătă seară a avut o replică, de 2,1 grade. În perioada următoare, nu sunt de așteptat cutremure comparabile cu cel de 5,6, pentru că acesta a fost unul de reașezare în zona Vrancea”, a declarat Ionescu.
Potrivit directorului INFP, seismul de 5,6 grade a fost unul oarecum atipic pentru zona Vrancea din punct de vedere al adâncimii.
„De regulă, în această zonă seismică avem cutremure de adâncimi de 90 până la 140 de kilometri. Cel de sâmbătă seară a fost la adâncimea de 40 de kilometri și din acest motiv a fost resimțit relativ puternic”, a explicat directorul INFP.
Seismul de sâmbătă seară, din Vrancea, a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 39 kilometri, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), care a reactualizat parametrii cutremurului.
După primele măsurători, INFP indicase o magnitudine de 5,5, iar ulterior una de 5,6 grade.
Directorul general INFP, Constantin Ionescu, a declarat pentru MEDIAFAX că după seismul produs, sâmbătă seară, la ora 21,14, în Vrancea, nu sunt de așteptat alte cutremure mari în zonă.
„Seismul de sâmbătă seară a avut o replică, de 2,1 grade. În perioada următoare, nu sunt de așteptat cutremure comparabile cu cel din seara asta pentru că acesta a fost unul de reașezare în zona Vrancea”, a declarat Ionescu.
Potrivit directorului INFP, seismul a fost unul oarecum atipic pentru zona Vrancea din punct de vedere al adâncimii.
„De regulă, în această zonă seismică avem cutremure de adâncimi de 90 până la 140 de kilometri. Cel de sâmbătă seară a fost la adâncimea de 40 de kilometri și din acest motiv a fost resimțit relativ puternic”, a explicat directorul INFP.
Pregătirea și educația preventivă în caz de cutremur contribuie semnificativ la salvarea de vieți, la reducerea panicii și dezorganizării. Nepregătirea poate produce mai multe pagube decât seismul în sine, susțin experții Habitat for Humanity România.
Seismul de 5,7 grade pe scara Richter, produs sâmbătă seară, în Vrancea, a avut două replici, cu magnitudinea de 2,8 și 3,3 grade pe scara Richter, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).
Replica de 2,8 grade s-a produs la ora 22,24, iar cealaltă la 22.30, potrivit aceleiași surse.
Seismul de sâmbătă seară, din Vrancea, a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 39 kilometri.
După primele măsurători, INFP indicase o magnitudine de 5,5, iar ulterior una de 5,6 grade.
Alimentarea cu energie electrică a fost afectată, sâmbătă seară, în mai multe localități din județul Galați, în urma cutremurului de 5,7 grade pe scara Richter, produs în zona Vrancea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați, colonelul Cristinel Radu, a declarat că, potrivit informațiilor pe care le deține la ora actuală, în zona de nord a județului sunt probleme în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, fiind afecatate localități precum Liești, Frumușița, Oancea, Foltești și Fârțănești.
Acesta a precizat că mai multe echipe ale Electrica se află la această oră în zonele afectate pentru remedierea defecțiunilor. Probleme au existat și în municipiul Galați unde imediat după producerea seismului apa rece s-a oprit în mai multe cartiere, dar furnizarea acesteia s-a reluat în urmă cu puțin timp.
De asemenea, în municipiul Galați, și la această oră rețelele de telefonie mobilă funcționează destul de greu, apelarea unui număr de telefon necesitând încercări repetate.