Șeful IPJ Bistrița-Năsăud și alți șefi de servicii, acuzați că au primit bani și bunuri. Cum a vindecat șeful poliției rutiere o fractură prin telefon – STENOGRAME

Șeful IPJ Bistrița-Năsăud și alți șefi de servicii, acuzați că au primit bani și bunuri. Cum a vindecat șeful poliției rutiere o fractură prin telefon - STENOGRAME
Publicat: 24/11/2014, 14:42

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, comisarul șef Ioan Ovidiu Mureșan, inspector șef al IPJ Bistrița Năsăud, comisarul șef Ioan Ani, șeful Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud, comisarul șef Roberto Emil Hasnăș, șeful Serviciului Poliției Rutiere din cadrul IPJ Bistrița Năsăud și inspectorul principal Leon Anton Cloșcă, șeful Poliției Orașului Năsăud, sunt implicați în săvârșirea unor acte repetate de corupție, și anume de pretindere și primire a unor sume de bani și a altor foloase necuvenite, în legătură cu atribuțiile lor de serviciu, respectiv pentru a îndeplini acte contrare îndatoririlor de serviciu.

În luna mai 2014, comisarul șef Ioan Mureșan a dispus un control inopinat asupra activității comisarului șef Ioan Ani, controlul fiind făcut de către adjunctul Ciprian Buta, împreună cu comisarul Leon Paul Andreica, șeful Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Bistrița Năsăud, fiind constatate deficiențe în activitatea profesională a comisarului șef Ani, arată anchetatorii.

Potrivit aceleiași surse, pentru a evita consemnarea unor aspecte negative în raportul de control și înlocuirea sa din funcția deținută, Ioan Ani a cerut sprijinul omului de afaceri Traian Larionesi, patron al unor firme având ca obiect de activitate, în principal, exploatări forestiere și proprietar a patru fonduri de vânătoare, cerându-i să intervină la cadrele din conducerea IPJ Bistrița Năsăud, în favoarea ofițerului controlat.

În documentele citate, se arată că Larionesi are afaceri importante cu material lemnos și beneficiază de sprijin din partea lui Mureșan și Ani, care, folosindu-și abuziv „prerogativele și puterile” conferite de funcțiile publice deținute, asigură protejarea activităților ilicite ale omului de afaceri și ale firmelor administrate de el.

Anchetatorii susțin că au date conform cărora Traian Larionesi i-a oferit comisarului șef Ioan Mureșan, de mai multe ori, diverse bunuri și cadouri, dându-i o armă de vânătoare marca Blaser, în valoare de circa 17.000 lei. De asemenea, omul de afaceri i-a dat inspectorului șef al IPJ Bistrița-Năsăud un autovehicul de teren marca Toyota RAV 4, fabricat în anul 1996 și înmatriculat pe numele Lenuței Mureșan, soția ofițerului.

Potrivit anchetatorilor, există indicii conform cărora Mureșan și Buta au acceptat solicitările oamenilor de afaceri menționați, urmând să modifice conținutul raportului de control, pentru a fi evitată sancționarea și destituirea din funcție a comisarului șef Ioan Ani.

În schimbul protejării unor oameni de afaceri implicați în activități ilicite, Ioan Ani a primit de la aceștia, în mod gratuit, materiale de construcții, pe care le-a utilizat pentru amenajarea unei vile în municipiul Bistrița, zona Valea Jelnei, arată anchetatorii.

În documentul citat se menționează, de asemenea, că Ioan Ovidiu Mureșan, împreună cu finul său, Roberto Emil Hasnăș, protejează activitățile ilicite desfășurate de Traian Larionesi, împiedicând ofițerii și agenții de poliție din subordine să controleze mașinile care aparțin societăților comerciale controlate de acest om de afaceri sau împiedicându-i să aplice sancțiuni în cazurile în care au fost constatate ilegalități.

Documentele citate arată că la diferite date din anii 2013 și 2014 Larionesei sau persoane din anturajul acestuia au fost oprite în trafic pentru diverse nereguli, în toate cazurile omul de afaceri solicitând telefonic sprijinul șefului Poliției Rutiere Bistrița-Năsăud, Roberto Emil Hasnăș, care a cerut agenților să nu dispună măsurile legale. Potrivit anchetatorilor, în schimbul intervențiilor sale, Hasnăș a primit, printre altele, mai multe butoaie de 30 litri, cu bere.

Intervenții similare la agenții de Poliție pentru a nu dispune măsurile legale care se impuneau a făcut și șeful Poliției Orașului Năsăud, inspectorul principal Leon Anton Cloșcă, astfel că, potrivit anchetatorilor, ofițerul și-a încălcat în mod flagrant atribuțiile de serviciu și a împiedicat constatarea infracțiunilor, în condițiile în care a beneficiat de avantaje materiale de la o societate care a făcut lucrări la un imobil ce îi aparține.

În documentul citat se mai menționează că în 30 iunie 2014, Larionesi îl contactează pe inspectorul șef Ioan Mureșan, solicitându-i să intervină pentru ca tatălui său, Traian Larionesi, să nu-i fie reținut permisul de conducere, deși acesta provocase un accident rutier pe drumul dintre Sîngeorz Băi și Ilva. În acest context, Mureșan i-a dispus lui Hasnăș să se deplaseze la Sîngeorz Băi pentru a împiedica reținerea permisului de conducere al tatălui lui Larionesi. Totodată, omul de afaceri i-a cerut această solicitare și în mod direct comisarului șef de poliție Roberto Emil Hasnăș.

De asemenea, în data de 13 iunie 2014, Hasnăș îl contactează telefonic, de două ori, pe un agent de poliție aflat la locul unui accident rutier, solicitându-i să nu întocmească acte de constatare cu privire la existența accidentului sau să falsifice actele de constatare, deși o persoană fusese rănită suferind o fractură. Potrivit anchetatorilor, comisarul șef de poliție îi cere agentului să nu consemneze producerea accidentului rutier sau să întocmească acte false, în care să ateste o modalitate diferită de producere a evenimentului decât cea reală și să consemneze, în mod mincinos, un alt loc de producere a evenimentului.

Discuția dintre cei doi a fost interceptată și este menționată în documentele citate:

„X – Da!
H – Servus Ioane, Roberto!
X – Să trăiți, șefu!
H – Pă unde ești, bătrâne?
X – Îs aici, la locul accidentului…..,
H – Mă, nu…
X – …. accidentului
H – Ascultă-mă, nu cumva remorca stătea, mașina stătea în loc nu?
X – No, amu, nu putem zice că…., așa îi.
H – No.
X – No, da nu-s……,
H – Hî?
X – Eu știu, nu putem zice treaba asta.
H – Păi te gândești……
X – Îi tomna aicea…
H – Cum îi?
X – Îi tomna aicea la intersecție, cum o ia spre Cormaia. Știți?
H – Păi da atuncea o pățește și ăla care-i cu mașina, toți o pățesc.
X -Amu no îi un tractor înregistrat.
H – Hî?
X – Îi tractor înregistrat la primărie.
H – Îhî!
X – Știți?
H – No….
X – Îi tractor înregistrat, cu remorcă….,
H – Ce căta…,
X – …remorcă înregistrată.
H – …ce căta ăla în remorcă?
X – No, o vrut să-i aducă lui niște, niște balastru, ceva de-astea pietre dinastea, să-i aducă…
H – Ascultă-mă, Ioane…,
X – (Neinteligibil)
H – …tu ești băiat deștept și te orientezi. El îi prieten cu șoferu’, da? Îs prieteni?
X – Amu, prieten normal numa” no…, vedem noi.
H – Vezi, Ioane, n-are fractură, n-are nu-i nu?
X – Are, are o fractură la braț.
H – Gândește cum o faci Ioane, că-i ușor, că nu-i pe DN, a fost acolo, știi unde cum să ia la Cormaia, la calea ferată nu?

X – Da, da, da.
H – No acolo să spună, mă Ioane, gândește și fă-o cumva să fie, ca să nu mai avem necazuri.
X – Da, da, bine.
H – Că avem foarte multe, pentru că-i interesat și șoferu să nu fie și îi interesat și ăla, să spună că mașina era oprită și a vrut să sară jos. Înțelegi? (Neinteligibil)
X – Da, da, da.
H – Cel mai bine așa. Pentru că numa ei doi sunt, martori nu au fost altcineva, că așa am înțeles.
X – Da, da, da. Bine.
H – Ioane, fii băiat deștept, te rog io frumos. Bine?
X – Bun, bine. Trăiți.
H – Ne auzim.
X – Trăiți, trăiți”.

Potrivit anchetatorilor, în mod repetat, inspectorul principal de poliție Leon Anton Cloșcă face operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o deține, în acest sens fiind interceptate numeroase convorbiri telefonice din care reiese că acest ofițer de poliție „se îndeletnicește cu organizarea transportului de mărfuri (pește), vânzarea unor astfel de mărfuri, încasarea sumelor de bani”. Anchetatorii dau ca exemplu că în 1 iulie 2014 Cloșcă este sunat și discută despre transportul de pește și de prețul acestuia, ofițerul intenționând să vândă circa 800 de kilograme, la prețul de 17, 18 lei, iar două zile mai târziu ofițerul oferă spre vânzare unei alte persoane trei tone de pește, încercând să-l convingă pe interlocutor să accepte cumpărarea acestor mărfuri, deși ofițerul respectiv vinde cele trei tone de pește la un preț mai mare decât prețul pieței.

De altfel, în cauză au fost interceptate și înregistrate extrem de numeroase convorbiri, din care rezultă că, în cea mai mare a timpului de serviciu, ofițerul de poliție Leon Anton Cloșcă avea activități comerciale – respectiv achiziții și vânzări de mărfuri, încasări și plăți etc, menționează anchetatorii.

Conform aceluiași document, o conduită similară o are și comisarul șef Ioan Ani, șeful Biroului Arme, din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud, în 29 iunie acesta având mai multe discuții telefonice cu Leon Dragotă, care îl trimite pe un anumit „Ilie” să-i ducă mai multe bunuri (nespecificate) lui Ani, la sediul IPJ Bistrița Năsăud. În seara aceleiași zile, Dragotă îl anunță pe Ioan Ani că trebuie să se prezinte la verificarea periodică cu armele deținute, întrucât îi expiră permisul. Comisarul șef își încalcă în mod flagrant atribuțiile de serviciu și îi solicită interlocutorului să nu prezinte armele pentru verificare, în materialitatea lor, promițându-i că-i va aplica viza necesară, fără efectuarea faptică a verificării. În consecință, Ani Ioan îi solicită lui Leon Dragotă să-i trimită un om, la muncă, în ziua următoare, se mai arată în documentele citate. În 30 iunie, Ani contactează o colegă, solicitându-i să urgenteze eliberarea documentelor lui Leon Dragotă.

Reprezentanți ai DNA au făcut, luni dimineață, percheziții la sediul Poliției Județene Bistrița-Năsăud, potrivit unor surse din cadrul instituției fiind verificate birourile inspectorului șef, al adjunctului și al șefului Poliției Rutiere din județ.

Potrivit unui comunicat transmis de DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de săvârșire, în cursul acestui an, a unor infracțiuni de corupție și asimilate infracțiunilor de corupție.

Astfel, „ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 12 locații situate în localități din județul Bistrița-Năsăud și în municipiul Bistrița, între care trei sedii ale unor instituții, restul fiind sedii de societăți comerciale și domicilii ale unor persoane fizice”, se arată în comunicat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Județene Bistrița-Năsăud, Virginia Roșca, perchezițiile DNA la sediul instituției au început luni dimineața.

„Nu știu cine e vizat de aceste percheziții. Tot ce pot spune este că, la ora 8.00, când am sosit eu la serviciu, erau aici. Instituția dă tot concursul pentru ca procurorii să-și facă ancheta”, a declarat Virginia Roșca.

Conform unor surse din instituție, ar fi percheziționate birourile inspectorului șef, comisarul șef Ovidiu Mureșan, al adjunctului său, Ciprian Buta, dar și al șefului Poliției Rutiere Bistrița-Năsăud, comisarul șef Roberto Hasnăș. De asemenea, percheziții ar avea loc și la locuințele acestora.

Șeful Poliției Județene Bistrița-Năsăud, comisarul șef Ovidiu Mureșan, nu a putut fi contactat până la ora transmiterii acestei știri.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Categoria de pensionari români care vor primi pensii mărite la 2.240 lei, de la 1...
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Adrian Văncică, după rezultatele de la primul tur al alegerilor prezidențiale: „Bă, da’ am înnebunit...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
Fratele lui Pepe, legătură paranormală cu fiul său mort de 17 ani: 'Am reușit să-mi...
Cum arată CRBL după ce și-a făcut prima operație estetică la față! După divorț, s-a...
Cum va fi vremea de Moș Nicolae. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Trei persoane și-au pierdut viața pe “drumul morții”! Circulația se desfășoară cu dificultate pe DN2/...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Martorul de bord fulg de nea: Când se aprinde și ce trebuie să faci?
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Toni Greblă: A rămas definitivă...
Vremea ia o întorsătură neașteptată. Asta mai lipsea
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Andreea Antonescu a ajuns la 42 de kilograme! Cum este viața de mamă singură
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Serviciile secrete ale SUA susțin că riscul unui atac nuclear din partea Rusiei rămâne scăzut