Prima pagină » Știri politice » Udrea contra Dumitrean: „Când făceam parte din Guvernul Boc, am semnalat că la ANRP se vorbește de fapte de corupție la adresa președintei”

Udrea contra Dumitrean: „Când făceam parte din Guvernul Boc, am semnalat că la ANRP se vorbește de fapte de corupție la adresa președintei”

Udrea contra Dumitrean: „Când făceam parte din Guvernul Boc, am semnalat că la ANRP se vorbește de fapte de corupție la adresa președintei
Prietenă cu Alina Bica, arestată preventiv cu suspiciunea că ar fi făcut abuz în serviciu din postura de membru al Comisiei Centrale pentru Despăgubiri, în favoarea unui apropiat al lui Dorin Cocoș, Elena Udrea susține că afacerile fostului său soț "nu au făcut obiectul discuțiilor din casă" și că, în calitate de ministru, ar fi "semnalat că la ANRP se vorbește de fapte de corupție".
La câteva zile după ce a negat într-o postare pe Facebook orice implicare în dosarul „Bica” – „nu știu nimic despre cazul retrocedărilor supraevaluate” – Elena Udrea a arătat astăzi, într-un interviu acordat „Adevărul LIVE„, spre „colegi” din Guvernul Boc pe care i-ar fi avertizat că „la ANRP se vorbește de fapte de corupție la adresa președintei” instituției, dar care ar fi răspuns „că lucrurile sunt OK”. Elena Udrea nu a precizat însă nici cine sunt colegii cărora le-a semnalat posibile fapte de corupție și nici la ce perioadă se referă.
 
„În vremea în care făceam parte în Guvernul Boc, am semnalat că la ANRP se vorbește de fapte de corupție la adresa președintei. Am spus că am auzit că acolo se întâmplă fapte de corupție. Reacția insituțiilor și a colegilor a fost că eu mă înșel și că lucrurile sunt ok. Sunt dintre cei acre au semnalat că este grav, ilegal, ce se întâmplă la ANRP. Nu dau numele colegilor, dar vorbim de colegii din Guvernul Boc”, a spus Udrea, adăugând că nu neagă „relația de prietenie” cu Alina Bica.

În accepțiunea sa, acestea o vizau însă exclusiv pe Crinuța Dumitrean, președintele ANRP la acea vreme, numită de Emil Boc la recomandarea politică a liderului PDL Bistrița-Năsăud, deputatul Ioan Oltean. În dosarul retrocedării ilegale care a prejudicat statul cu peste 60 de milioane de euro în 2011, procurorii invocă însă, printre altele, o declarație de martor potrivit cătreia Bica și Dumitrean „acționau concertat” în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

 
Arestată la rândul său preventiv în aceeași cauză, Crinuța Dumitrean a fost numită șefa ANRP și implicit a CCSD în octombrie 2009, cu 10 luni înainte ca Alina Bica să ajungă titulară a aceleiași comisii ca reprezentantă la acea vreme a Ministerului Justiției la care era secretar de stat, numit cu sprijin politic pe filiera Elena Udrea, după cum susțin surse din PDL. Cele două au fost colege în Comisie din august 2010, momentul numirii lui Bica, până în decembrie 2011, la demisia lui Dumitrean.
 
Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în care se iau deciziile finale legate de titlurile de despăgubire pa baza titlurilor de proprietate emise de autorități locale pentru imobile și terenuri revendicate funcționează din 2005 în cadrul Autorității pentru Restituirea Proprietăților, instituție arondată Cancelariei Primului-Ministru. Din acest motiv, numirile în cele 7, 9 și în prezent 11 posturi de membri sunt făcute prin decizie a prim-ministrului, de regulă la recomandarea politică a unui lider din partid sau a unui ministru.
 
Așa cum arăta comisia în martie 2011, la momentul la care omul de afaceri Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoș, a fost despăgubit cu prioritate pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro, susțin procurorii DNA, cel puțin trei dintre membri erau conectați cercului lui Cocoș, alți trei nucleului de putere Oltean-Boc. Detalii despre dosar, AICI.
 
La acel moment, PDL se afla la guvernare împreună cu UNPR și UDMR, în Guvernul Boc 3. În plan politic, în martie 2011, Elena Udrea și Ioan Oltean își anunțau public susținerea pentru candidatura lui Emil Boc la șefia PDL, contracandidat atunci de Vasile Blaga.
 
Crinuța Dumitrean a fost înlocuită de Boc în decembrie 2011, cu procurorul Dorina Danielescu, găsit ulterior incompatibil de ANI.
Autor

Citește și