În comunicatul remis gândul, Ministerul Afacerilor Externe precizează că Romania și-a îndeplinit obligațiile internaționale prescrise de Pactul International pentru drepturi economice, sociale si culturale. „Prezentarea combinată a rapoartelor de țară este o practică frecventă la nivelul statelor membre ale ONU, existând, în același timp, un decalaj între momentul prezentării de către un stat a raportului național și momentul susținerii acestuia în fața mecanismelor ONU.
Misiunea Permanentă a României de la Geneva a susținut raportul de țară în data de 21 și 22 noiembrie 2014, pe parcursul a 6 ore de dialog interactiv cu experții independenți ai Comitetului. Răspunsurile, prezentate oral, au fost completate, potrivit cutumelor, cu răspunsuri formulate in scris și transmise ulterior”, se arată în comunicatul Ministerului.
Referitor la prestația reprezentantului României la ONU, Maria Ciobanu, MAE susține că aceasta a fost apreciată „în mod deosebit de experții Comitetului, lucru consemnat în comunicatul oficial emis de Comitetul ONU în urma susținerii raportului. „Menționăm comentariile raportorului pentru România, Nicolaas Schrijver („was very grateful to the delegation of Romania for its cooperation this week. The unusual circumstances had made it far from easy for the delegation and the Committee. However, the Committee had been impressed by the enormous efforts to provide replies and fill in gaps this week”),precum și cele ale vice-președintelui Comitetului, Chandrashekhar Dasgupta („thanked the delegation of Romania for its maximum effort and readiness, despite certain handicaps, in making this dialogue a constructive and useful one”).
Ministerul Afacerilor Externe apreciază în mod deosebit prezența delegației ONG-urilor din România la exercițiul de examinare a implementării Pactului privind drepturile economice, sociale și culturale. Contribuția substanțială a acestora în informarea Comitetului a fost, de altfel, subliniată apreciativ de Comitet chiar în timpul lucrărilor.
În același timp, Ministerul Afacerilor Externe își exprimă regretul pentru modul în care Asociația Accept a interpretat răspunsurile la două dintre cele 85 întrebări care au fost adresate și pe care delegația română le-a oferit membrilor Comitetului ONU pentru Drepturi Economice, Sociale și Culturale cu prilejul prezentării Raportului României.
Răspunsul oral referitor la politicile de incluziune pentru romi a fost unul foarte amplu care, în esență, s-a referit la progresele făcute de România atât în context aderării la UE, cât și, ulterior, ca stat membru al UE privind politicile de incluziune. A făcut referire, printre altele, la faptul că romii, în calitate de cetățeni europeni, circulă acum liber în Europa, ei aflându-se în multe state membre ale UE. România colaborează cu instituțiile europene și alte state membre în aplicarea unor programe dedicate incluziunii sociale a romilor, fiind, în context, semnalat caracterul complex al acestui proces.
Răspunsul oral legat de participarea redusă a femeilor în viața politică din România nu a pus în discuție aptitudinile femeilor de a participa la viața politică, ci s-a referit la procentul mic de reprezentare a acestora în Parlamentul României. Politica nediscriminatorie a României față de femei, inclusiv conținutul Strategiei privind egalitatea de șanse între femei și bărbați pentru 2014-2017 (care include și măsuri privind participarea femeilor în procesele decizionale) au fost explicate pe larg în cadrul Comitetului”, se precizează în comunicatul MAE.