Potrivit datelor prezentate, miercuri, în ședința Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Centru, desfășurată la Târgu Mureș, este vorba de 48 de contracte reziliate în ultimii ani pe Programul Operațional Regional (POR), program pe care ADR-urile îl gestionează în mod curent, și 88 pe Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POSCCE), program în care agențiilor de dezvoltare regională le-au fost delegate atribuțiile de implementare în martie 2013.
În ceea ce privește cele 48 de contracte reziliate pe POR, în valoare de 21,3 milioane de euro, cele mai multe dintre acestea, 45, în valoare totală de 4,79 milioane de euro, sunt pe domeniul major de intervenție „sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor”.
Totodată, a mai fost reziliat câte un contract și pe domeniile majore de intervenție „planuri integrate de dezvoltare urbană”, în valoare de 7,94 milioane de euro, „dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanță regională și locală” (opt milioane de euro) și „crearea, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de turism” (570.000 de euro).
Maria Ivan, director Organism Intermediar în cadrul ADR Centru, a declarat că cele 45 de proiecte pe domeniul major de intervenție „sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor” au fost reziliate în perioada de criză, când beneficiarii nu dispuneau de sumele necesare, de patru la sută din valoarea proiectului, reprezentând contribuția proprie.
„Sistemul de creditare bancar funcționa foarte greu, deci n-au reușit să obțină credite pentru continuarea proiectelor. Ori aveau o emoție, o instabilitate în ce privește livrarea produselor lor pe piață. Asta a fost situația, ulterior s-a îmbunătățit foarte mult și n-am mai avut niciun fel de reziliere pe această parte”, a spus Ivan.
Potrivit acesteia, și în celelalte cazuri au fost probleme de natură financiară, beneficiarul nereușind să acopere suma pe care trebuia să o avanseze în proiect, ceea ce a dus în final la rezilierea contractelor. Ea s-a referit la proiectul cu cea mai mare valoare, de 8 milioane de euro, care a fost reziliat chiar la cererea beneficiarului.
„Exista aceeași situație, în care beneficiarul nu a putut să acopere suma pe care trebuia să o avanseze în cadrul proiectului. E vorba de un proiect din Brașov, prevedea construcția unui incubator de afaceri, a unui parc industrial, firma era într-o situație financiară destul de precară, terenul pe care se construia nu era plătit în totalitate de beneficiar și atunci avea nevoie de sume de bani și acolo. A încercat o asociere cu o altă firmă, care din punct de vedere financiar ar fi stat mult mai bine, din păcate n-au reușit și într-un final am fost nevioți să reziliem contractul. Ulterior, din suma respectivă, am contractat încă două proiecte, care erau pe lista de rezerve”, a spus Ivan.
Ea a adăugat că, în cadrul POR, există axe și domenii majore de intervenție care au funcționat foarte bine, dar și altele care se derulează „puțin mai greu”, precum cel referitor la reabilitarea siturilor industriale poluate și pregătirea lor pentru alte activități, unde pentru ecologizarea solului cofinanțarea este de doi la sută, însă, în faza a doua, de creare a unor noi structuri de afaceri, autoritățile locale trebuie să acopere 50 la sută.
ADR Centru are un grad de absorbție, la acest moment, pe POR, de peste 55 la sută, ceea ce o plasează printre primele trei regiuni din țară, a mai arătat Ivan.
Pe de altă parte, situația proiectelor gestionate de ADR Centru în calitate de organism intermediar pe POSCCE la nivelul regiunii, la 31 octombrie 2014, arată că au fost semnate 735 de contracte, în valoare de 1,151 miliarde de lei, din care 437 de contracte, în valoare de 360 de milioane de lei, au fost finalizate, un număr de 88, în valoare de 142 de milioane de lei (circa 30 de milioane de euro), au fost reziliate, în timp ce restul se află în implementare.
Dintre proiectele reziliate pe POSCCE la nivelul Regiunii Centru, cele mai multe, 65, în valoare de 96,02 milioane de lei, sunt legate de domeniul major de intervenție „investiții mici”. Alte cinci proiecte reziliate, în valoare totală de 44,79 de milioane de lei, sunt aferente domeniului major de intervenție „investiții mari”, în timp ce pe „sprijinul pe consultanță acordat IMM-urilor” s-au reziliat șapte contracte, în valoare totală de 1,18 milioane de lei, pe „sprijin pentru implementarea standardelor internaționale” – șase contracte, în valoare de 130.000 de lei, iar pe „sprijinirea accesului la broadband” – cinci, în valoare de 260.000 de lei.
Printre cele mai frecvente probleme întâmpinate în derularea contractelor pe POSCCE la nivelul ADR Centru se numără, conform aceluiași document, faptul că beneficiarii nu au putut face dovada capacității de cofinanțare, în termen de 90 de zile de la semnare, pe fondul lipsei de sprijin a sectorului bancar și a duratei foarte mari de analiză și aprobare a creditelor bancare.
Totodată, implementarea proiectelor a întâmpinat dificultăți și din cauza faptului că a fost nevoie de actualizarea indicatorilor, în condițiile în care cererile de finanțare erau vechi, fiind elaborate și depuse în perioada 2010-2012. În câteva cazuri, s-a ajuns la rezilierea contractelor de finanțare din cauza imposibilității implementării lor în forma inițială sau a indicatorilor asumați, având în vedere evoluția pieței și contextul economic nefavorabil, mai relevă sursa citată.