Comisia Europeană le cere statelor membre UE să mobilizeze 5.000 de medici pentru combaterea Ebola. Noul bilanț al victimelor

Comisia Europeană le cere statelor membre UE să mobilizeze 5.000 de medici pentru combaterea Ebola. Noul bilanț al victimelor
Publicat: 27/11/2014, 07:17

Comisarii europeni Christos Stylianides (Ajutor Umanitar) și Vytenis Andriukaitis (Sănătate) ar fi stabilit contacte în acest sens cu cele 28 de state membre UE, deoarece, având în vedere „gravitatea situației, este necesară o reacție imediată”, a adăugat această sursă.

„Comisarii europeni au solicitat mai mult personal medical și (mai mulți) epidemiologi pe teren”, a anunțat Enrico Brivio, un purtător de cuvânt al Comisiei.

Vytenis Andriukaitis a scris despre aceste eforturi miercuri, într-o postare pe Twitter. „Am făcut apel la miniștrii din 14 state membre, le-am cerut să trimită mai mult personal medical în țările afectate de Ebola, răspunsuri pozitive”, se menționează în postarea comisarului european pentru Sănătate.

El ar urma să-și continue contactele cu miniștrii din toate statele membre, în timp ce Christos Stylianides, coordonator al UE pentru lupta împotriva epidemiei de Ebola, efectuează demersuri similare pe lângă oficialii guvernamentali din aria sa de competențe, a precizat aceeași sursă.

CE solicită mobilizarea a „5.000 de medici și a mii de îngrijitori”, dar și „mai multe mijloace financiare și logistice, în special în materie de transport”, a explicat sursa.

Acest personal medical „poate fi de compoziție mixtă”, incluzând „medici trimiși și finanțați de statele membre”, personal mobilizat în cadrul programelor cofinanțate de UE, precum și voluntari ai ONG-urilor.

Comisia a semnalat deja nevoia presantă de epidemiologi și de echipe mobile pentru a putea lupta împotriva epidemiei în satele și în zonele izolate.

Reveniți la jumătatea lunii noiembrie dintr-o misiune în cele trei țări cele mai afectate de epidemie – Sierra Leone, Liberia și Guineea -, cei doi comisari europeni au decis să accelereze ritmul mobilizării europene, dată fiind „gravitatea situației” din teren, a explicat sursa.

„Trebuie făcut totul pentru a stimula un răspuns, nu putem aștepta”, a insistat sursa pentru AFP. Mijloacele UE pentru combaterea epidemiei urmează a fi discutate într-o reuniune, luni, a miniștrilor Sănătății din statele membre.

UE s-a angajat până acum să deblocheze peste un miliard de euro pentru lupta împotriva Ebola, din care CE a pus la dispoziție 373 de milioane.

La fața locului, „solidaritatea europeană este tangibilă și nu teoretică”, dar „trebuie făcut mai mult” pentru a „consolida coordonarea”, a pledat Stylianides în fața Parlamentului European după întoarcerea din Africa.

Numărul deceselor provocate de epidemia de febră hemoragică Ebola a ajuns la 5.689, din totalul de 15.935 de persoane infectate cu acest virus, potrivit ultimului bilanț al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) publicat miercuri, relatează AFP.

Bilanțul precedent al OMS, publicat vineri, era de 5.459 de morți din 15.351 cazuri. Noul bilanț prezintă date înregistrate până la 23 noiembrie.

OMS consideră că datele acestor bilanțuri sunt subestimate.

Epidemia, cea mai gravă de la identificarea virusului în 1976, s-a declanșat în Guineea, la sfârșitul lui decembrie 2013. De atunci și până la 23 noiembrie 2014, epidemia de Ebola a provocat moartea a 1.260 de persoane în această țară, din 2.134 de cazuri.

De asemenea, s-au înregistrat 3.016 morți în Liberia, din 7.168 de cazuri.

În Sierra Leone, OMS a înregistrat 1.398 de decese din 6.599 de cazuri declarate.

Aproximativ 600 de cazuri au fost înregistrate în doar o săptămână în cele trei țări cele mai afectate de epidemia de Ebola. OMS apreciază situația ca fiind stabilă în Guineea, stabilă sau în declin în Liberia și „fără îndoială în creștere” în Sierra Leone, care a înregistrat încă 385 de cazuri în ultimele șapte zile.

În Mali, ultima țară afectată de virus, OMS a semnalat opt cazuri care au provocat șase decese.

Bilanțul din Nigeria și Senegal a rămas neschimbat de peste 57 de zile, cu 20 de cazuri dintre care opt mortale în Nigeria și un caz în Senegal, un student din Guineea a cărui vindecare a fost anunțată de către autorități la 10 septembrie. Aceste două state au fost retrase de pe lista cu țările grav afectate de epidemia de Ebola.

Bilanțul privind decesele înregistrate în rândul personalului sanitar s-a agravat, cu 340 de morți din 592 de contaminări.
În Statele Unite, au fost înregistrate patru cazuri, dar numai un pacient liberian, revenit din țara sa, a murit din cauza bolii, potrivit bilanțului din 16 noiembrie.

Spania a înregistrat un caz de contaminare cu virusul Ebola, o asistentă care a îngrijit doi misionari infectați și repatriați la Madrid, unde aceștia au decedat în august și septembrie. Infirmiera a fost între timp declarată vindecată.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Ed Sheeran și „Thor”, cuceriți de bucătăria românească. Un fel de mâncare le-a plăcut...
Anca Țurcașiu și Aurelian Temișan, umiliţi chiar Festivalul Mamaia 2024. O cântăreaţă a refuzat să...
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
Ploaie de amenzi în urma controalelor pentru verificarea concediilor medicale. Medic: „Aici e mare problemă...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Un sibian primește o pensie mai mare cu 5930 de lei, după recalculare. A ajuns...
Cât de trist! Iulia, adusă acasă într-un sicriu sigilat. Familia nu are voie să îl...
Dieta lui Meme Stoica și alimentele pe care le-a eliminat definitiv: „Fac 60 de ani...
O pensionară a chemat ambulanţa când a văzut mărirea după recalculare. "Nu se poate aşa...
Sabrina Voinea, apel la Tribunalul Suprem Elvețian. Românca nu renunță la medalia de bronz
Cum poți afla online ce vechime ai în câmpul muncii. Pașii pe care trebuie să...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Ai împrumutat mașina altei persoane? Ce riști dacă încalcă legea la volan?
Franţa nu are guvern la 6 saptămâni de la alegeri. Macron a dat aseară lovitura...
Ce au VĂZUT după ce au privit ÎN SPAȚIU mai departe ca NICIODATĂ
Putin a dat ordinul. Decizia istorică de care se temea planeta: Totul pentru victorie
S-a stins un mare preot. Toți enoriașii îl plâng
Ministrul Muncii: „Am o veste bună pentru pensionari”. Crește pragul de impozitare a pensiilor. Când...
Ce pot face românii în cazul pensiilor recalculate greșit. Pașii pe care trebuie să-i urmeze
Geta Sterp vorbește despre purtatul centurii de siguranță în timpul saricinii: „Eu îmi imaginam că...
Destinația de vis aleasă de Liviu Vârciu și Anda Călin după căsătorie! Primele imagini cu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, Bubulino, simt că faci ceva greșit! - Ce ai pățit,...
Cercetătorii au găsit cocaină în cadavre din secolul 17