Potrivit poliției, aproximativ 18.000 de persoane s-au adunat joi după-amiaza în centrul Atenei, unde circulația a fost întreruptă, și au defilat până la Parlament, în Piața Syntagma, scena unor importante manifestații de la începutul crizei, în 2010.
„Nu șomajului parțial, nu concedierilor. Da unui loc de muncă stabil și permanent”, „Puneți capăt sărăciei, răsturnați (Guvernului) acum”, se putea citi pe banderole.
Această manifestație are loc cu aproape o săptămână înainte de votul în Parlament asupra bugetului pentru 2015, care continuă o politică de reducere a cheltuielilor, în special în domeniile Sănătății și Educației.
„Salariul meu a scăzut cu 40% de la începutul crizei. Trebuie ca acest Guvern să plece pentru ca lucrurile să se schimbe”, spune Georges Papalexiou, un funcționar în vârstă de 40 de ani.
Printre manifestanți se află numeroși pensionari și șomeri. „Trebuie să nu te plângi și să stai acasă. De aceea suntem aici, pentru a denunța tăierea pensiilor și amenințarea c alte reduceri”, a declarat pentru AFP un pensionar sexagenar.
La Salonic (nord), al doilea cel mai important oraș grec, cel puțin 8.000 de persoane au manifestat în centru, potrivit poliției locale.
La originea acestei mobilizări, sindicatele GSEE (din sectorul privat) și Adedy (sectorul public) denunță „măsuri guvernamentale care întrețin Evul Mediu social, șomajul la un nivel record, politicile care fac din muncitori variabila de ajustare a crizei și deficitelor”.
În afară de transporturile în comun, greva a afectat și legăturile aeriene – greva controlorilor de trafic aerian antrenând anularea unor zboruri din și către Atena. Toate vapoarele erau, de asemenea, la chei, din cauză că docherii au încetat lucrul.
Serviciile publice, în special școlile, spitalele și băncile funcționau în regim redus, iar mai multe sindicate – inclusiv ale angajaților din comerț și sectorul hotelier – și-au îndemnat membrii să facă grevă.
Aceasta este cea de a doua grevă generală din acest an, după cea din aprilie. În Grecia au avut loc, începând din 2010, greve repetate împotriva politicilor de austeritate. Însă mobilizarea a scăzut sensibil de un an.
Grecia a revenit din acest la un ritm pozitiv de creștere, care urmează să se accelereze în 2015, după șase ani de recesiune în care și-a pierdut un sfert din bogăție.
Un loc de muncă din patru a dispărut în timpul crizei, potrivit Organizației Internaționale a Muncii (OIM), care a avertizat în această săptămână că există riscul unei „crize sociale prelungite”.
Nivelul șomajului s-a stabilizat la 25,9% în august. Nivelul salariilor, în toate profesiunile, a scăzut în medie cu 23,8% de la începutul lui 2010.
Guvernul se află sub presiunea creditorilor – Uniunea Europeană (UE), Banca Centrală Europeană (BCE) și Fondul Monetar Internațional (FMI) -, care efectuează în prezent ultimul audit al economiei țării înainte de ieșirea din programul de ajutorare, aflat în curs din 2010.