Grupul a menținut plafonul producției la 30 de milioane de barili de țiței pe zi, a declarat Ali Al-Naimi, ministrul Petrolului din Arabia Saudită, după o întâlnire la care au participat reprezentanții celor 12 state membre, transmite Bloomberg.
Prețurile țițeiului au coborât semnificativ în acest an, pe fondul creșterii producției de petrol în Statele Unite la cel mai înalt nivel din ultimele trei decenii și al cererii slabe la nivel global.
Decizia OPEC a fost anticipată de 58% dintre analiștii intervievați de Bloomberg în această săptămână.
Plafonul actual al producției OPEC este în vigoare de la începutul anului 2012.
„Echilibrul puterii s-a modificat, iar OPEC acceptă faptul că abilitatea sa de a controla prețurile pe termen lung ale petrolului este limitată”, a declarat Michael Hewson, analist la CMC Markets în Londra, înainte ca decizia OPEc să fie făcută publică.
Cotația petrolului Brent a scăzut în acest an cu 32%, înregistrând cel mai amplu declin anual după 2008.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au coborât joi cu până la 4,4% în urma deciziei OPEC, la 75,09 dolari pe baril.
Comentariul de miercuri al Arabiei Saudite, că piața se va stabiliza singură, a indicat că OPEC va rezista apelurilor de reducere a producției, se arată într-o notă a Societe Generale.
Miniștrii din Kuweit, Emiratele Arabe Unite și Angola s-au arătat îngrijorați în privința surplusului de pe piață.
„Piața este suprasaturată. Dar nu din partea OPEC”, a declarat ministrul Energiei din Emirate, Suhail Al-Mazrouei.
Venezuela, ale cărei rezerve valutare sunt aproape de minimul ultimilor 11 ani, a insistat pentru reducerea plafonului de producție al OPEC, reprezentantul acestei țări în OPEC, Rafeal Ramirez, afirmând că toată lumea trebuie să facă sacrificii.
Cotația petrolului WTI, de referință pe piața americană, a scăzut cu 26% în acest an. Joi, contractele futures pentru WTI au coborât cu 2,16%, la 71,53 dolari pe baril.
Producția OPEC a depășit în octombrie plafonul stabilit de organizație pentru a cincea lună consecutiv, potrivit datelor Bloomberg. Statele membre au produs luna trecută 30,97 milioane de barili de petrol pe zi.
Potrivit unui raport al OPEC publicat în această lună, cererea mondială pentru petrolul OPEC va fi anul viitor de 29,2 milioane de barili pe zi.