„Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, transmit un salut călduros tuturor compatrioților aflați în afara granițelor țării. Această zi este una specială pentru fiecare român, oriunde s-ar afla. Fie că sunt mai aproape, în directa vecinătate a României, sau la mii sau zeci de mii de kilometri departe de țară, fie aparținând comunităților tradiționale sau plecați de curând ori de zeci de ani, conaționalii noștri de pretutindeni sunt parte integrantă a poporului român și reprezintă un vector esențial de promovare a imaginii României în lume”, se arată în mesajul ministrului de Externe, Bogdan Aurescu.
El precizează că promovarea valorilor identitare românești în afara granițelor, „cu mândrie și demnitate”, trebuie să reprezinte „o prioritate principală” a Ministerului Afacerilor Externe.
„În acest sens, este necesară demararea unui proces de îmbunătățire a cadrului juridic și instituțional privind românii din străinătate, adaptat celor mai bune modele europene și internaționale. Această necesitate este generată de dinamica și amploarea unică în istoria modernă a României prin care comunitățile românești din afara granițelor țării s-au constituit în ultimii 25 de ani. Este pentru întâia oară în istoria statului român modern când o comunitate de asemenea dimensiuni, de ordinul milioanelor de români, alege să trăiască în străinătate. Gestionarea relațiilor cu aceste comunități, precum și cu cele istorice care trăiesc în proximitatea țării, reprezintă un proiect politic important, pe termen lung, al statului român”, afirmă Aurescu, subliniind că acest proiect va fi un succes dacă românii din țară și cei de pretutindeni vor lucra împreună.
Totodată, ministrul subliniază că soarta comunităților tradiționale românești constituie „o preocupare centrală” a MAE, deoarece românii din vecinătate sunt „o componentă esențială a spiritualității românești și un model de perenitate a valorilor noastre identitare”.
„În această zi, simbolic legată de sărbătoarea Sfântului Andrei, Apostolul Românilor, să prețuim împreună valorile comune care ne sunt specifice: limba română, tradițiile și simbolurile naționale”, mai spune șeful diplomației.
În mesajul său, ministrul a evocat și alegerile parlamentare din Republica Moldova.
„În această zi specială, istorică, în care Republica Moldova își alege viitorul, îmi exprim speranța în înțelepciunea, responsabilitatea și caracterul vizionar al acestei alegeri, astfel încât să putem construi împreună, în continuare, calea europeană a societății de peste Prut”, a afirmat Bogdan Aurescu.
Ziua Românilor de Pretutindeni se sărbătorește pe 30 noiembrie începând din anul 2007, când a fost promulgată Legea nr. 299 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.