Turiștii care au ales să își petreacă minivacanța de 1 Decembrie în stațiunile montane din județul Harghita nu regretă, pentru că în județ a început să ningă de vineri seară, abundent în zonele înalte, iar stratul de zăpadă depus măsoară până la 15 centimetri. Încă nu este suficient de gros pentru schiat, dar se poate aluneca pe pante cu săniile și se pot face plimbări cu ATV-urile pe traseele montane împădurite.
La Băile Harghita, sunt peste 200 de turiști din București, Brașov și Negrești-Oaș, marea majoritate copii.
„Noi am venit cu un grup de 40 de copii din Negrești-Oaș să căutăm iarna și am găsit-o aici, la Harghita Băi. Este foarte frumos, e zăpadă multă și copiii nu se mai satură de ea, își manifesă gălăgios bucuria, este o larmă de nedescris toată ziua și veselia lor molipsește pe toată lumea”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Palfi Maria, una dintre profesoarele care însoțește grupul de copii.
Mulțumiți de stratul de zăpadă de 15 centimetri sunt și adulții, care nu au ezitat să închirieze sănii cu cinci lei pe oră, ca să se bucure de prima zăpadă mai consistentă, dar și ATV-uri, pentru drumeții prin pădurile din stațiune.
La Harghita Băi, un ATV și echipamentele de protecție și monitorizare GPS se poate închiria începând de la 30 de euro pe oră de persoană până la 100 de euro pentru opt ore.
Șeful Asociației proprietarilor de pensiuni din stațiune, Kristaly Peter, a spus că pârtia de schi „Csipike” poate fi deschisă de luni.
„A venit iarna și odată cu ea au ajuns și primii turiști. După cum vedeți, utilajul de bătătorit zăpada lucrează pe pârtie, tunul de zăpadă funcționează de o săptămână, așa că mâine (luni – n.r.) am putea da drumul la una dintre pârtii, dacă vremea ține cu noi. De săptămâna viitoare intrăm în plin cu sporturile de iarnă și vom asigura celor care vin la noi posibilitatea de a practica schiul pe trei pârtii cu grade diferite de dificultate, săniușul, vom da drumul la gogoașa pe zăpadă (snow tubing – n.r.) și patinoarul va fi deschis de dimineață și până seara”, a spus Kristaly Peter.
Prețurile la cazare sunt pentru toate buzunarele, de la 100 de lei de persoană pe noapte cu demipensiune, până la 250 de lei de persoană pentru o noapte, în funcție de pensiune.
În stațiunea Băile Tușnad cu greu se mai poate găsi un loc liber, cei mai mulți turiști venind din Capitală și din Ungaria.
„Venim aici pentru al treilea an consecutiv și ne place totul, și servirea și masa, camerele sunt luxoase, elegante, ne simțim excelent și ne place aici că suntem primiți cu căldură. Cu toate că afară este zăpadă, aici este multă căldură, și sufletească și la propriu”, a spus un turist din București.
Zăpadă este mai puțină decât la Harghita Băi, însă destulă pentru o plimbare plăcută și o bătaie cu bulgări.
„Mi-a plăcut atmosfera de iarnă, zăpada scârțâind și ne-am bucurat de locul pe care l-am redescoperit, ca să zic așa, după mai mulți ani, de când suntem plecați în străinătate”, a spus o turistă venită din Italia.
Hotelierii s-au întrecut în a le oferi turiștilor posibilități de petrecere a timpului liber, iar piscinele din stațiune sunt la mare căutare.
„Majoritatea turiștilor noștri sunt din București. Au venit la noi pentru că le oferim confortul de care au nevoie, wellness, SPA, sauna, hamam (baie turcească – n.r.), masaje de relaxare, hidroterapie și, bineînțeles, mâncare gustoasă, cu specific secuiesc”, a explicat Bagyola Tamas Oliver, recepționer la un cunoscut hotel din stațiune.
Meteorologii vin cu vești bune pentru turiștii care își petrec sejurul în Harghita, ninsorile continuând să cadă în cursul nopții și pe parcursul zilei de luni.