Contractele preelectorale au urcat Tel Drum în 2014 pe PRIMUL LOC în topul afacerilor locale cu statul. Circuitul banilor între compania de construcții și PSD

Publicat: 02/12/2014, 18:44

Modernizări și întrețineri de drumuri, dar și un sistem de tratare a apei într-o comună din Olt, atribuite în primele 10 luni ale anului de trei Consilii Județene și trei primării au adus compania Tel Drum pe prima poziție în topul național al contractelor locale cu statul. Dincolo de această performanță în afaceri, numele firmei a apărut zilele acestea în conflictul declanșat în PSD ca urmare a excluderii lui Marian Vanghelie. Intrat în opoziție față de conducerea partidului, Vanghelie l-a acuzat pe vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice totodată, că ar fi condiționat acordarea finanțării care a făcut posibilă deschiderea procedurilor de achiziție de către primării sau consilii județene de declararea ulterioară acompaniei Tel Drum drept câștigător.

În plus, Vanghelie a vorbit despre o adresă trimisă de Comisia Europeană la Ministerul Fondurilor Europene prin care s-ar atrage atenția asupra unor deficiențe în cheltuirea banilor europeni, observațiile referindu-se la contractele Tel Drum și Asesoft. „Din câte știu s-a trimis înapoi la Guvernul României să înceapă urmărirea penală. Știți ce e pe hârtia aia? Două firme: Tel Drum și Asesoft”, a arătat Vanghelie spre cele două companii al căror control este pus pe seama foștilor săi colegi de partid, Liviu Dragnea și, respectiv, Sebastian Ghiță. Gândul a solicitat MFE o clarificare legată de existența vreunei astfel de adrese, fără a primi, până la această oră, niciun răspuns. Premierul Victor Ponta, pe de altă parte ne-a răspuns că nu știe nimic despre subiect, în timp ce Liviu Dragnea a negat o astfel de corespondență între Bruxelles și Guvernul României.

În seria editorială „Tu știi ce mai fac banii tăi?”, Gândul a centralizat toate contractele atribuite de autoritățile locale, fie prin licitație, fie prin simple invitații adresate firmelor pentru a trimite oferte destinate unui proiect local. Ierarhizarea câștigătorilor arată că Tel Drum SA deține în acest an, pentru prima dată, prima poziție în topul contractelor locale, fiind declarată câștigătoare în 8 proceduri de achiziții. Valoarea totală a contractelor atribuite Tel Drum – cel mai important prin cerere de oefertă, nu prin licitație publică – depășește 40 de milioane de euro.

Compania cu acțiuni la purtător al cărei control este asumat public de Mugurel Sorin Gheorghiaș, Liviu Lucian Dobrescu, Marian Fișcuci, Mirela Costache, Marilena Panaitov și Florea Neda, oameni de afaceri din Teleorman, a apărut în topul național al contractelor cu statul și în trecut. Cea mai bună poziție, locul 5 în topul făcut de Ziarul Financiar, o avusese în 2007, când guverna PNL, cu susținerea parlamentară a PSD. Un număr semnificativ de contracte, mai ales de la Consiliul Județean Teleorman, a obținut și în perioada 2009-2010, în timpul Guvernelor Boc. 2013 și 2014 sunt însă, din ce arată datele publice, cei mai buni ani ai săi din acest punct de vedere, cu contracte locale și naționale în valoare de 72,4 milioane de euro în 2013 și de 40,7 milioane în 2014.

O parte din bani s-au întors, la vedere, la PSD. Datele din Monitorul Oficial arată că Marian Fișcuci apare ca sponsor tradițional al partidului în 2011, cu 11.000 de lei, în 2009 cu 10.000 de lei, iar în 2008 cu 23.000 de lei, sumele aflându-se în topul celor declarate în numele unor persoane fizice.

116 milioane de euro în trei ani. Cererea de ofertă bate licitația

„Eu știu așa: că domnul Liviu Dragnea pe unde dă bani, trimite Tel Drum. Depui proiect și dânsul se uită și stabilește unde-i este dânsului mai favorabil și poate trimite Teldrum. Până în 2012 a lucrat numai la Teleorman și din 2012 a început să lucreze pe toată țara. Asta este modalitatea de a da bani a domnului Dragnea”, susține Marian Vanghelie.

Datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice arată că Tel Drum a avut în acest an 8 contracte. Șase dintre acestea au venit de la autoritățile locale, iar două – cele mai mici – de la CNADNR. Volumul cel mai mare al afacerilor Tel Drum cu statul apare în 2014 în dreptul Consiliilor Județene Teleorman, Satu Mare și Dâmbovița, al comunelor Brastavu și Molileni din județul Olt și al primăriei Turnu Măgurele.

Contractul cel mai valoros a fost semnat de Primăria Turnu Măgurele, aflată în fieful PSD și al lui Liviu Dragnea. Primăria a alocat 88,2 milioane de lei, echivalentul a 20,5 milioane de euro cu TVA inclus, pentru realibiliarea a trei străzi, lucrare atribuită în august Tel Drum, prin cerere de ofertă.

Restul celor 20 de milioane de euro ar urma să intre în compania de construcții din contracte de modernizări de drumuri și dintr-un sistem de tratare a apei în comuna Movileni din Olt. Dintre acestea, aproape 15 milioane de euro sunt deocamdată doar prevăzute, în contul unui acord-cadru încheiat de CJ Teleorman cu Tel Drum pentru întreținerea pe timp de vară a drumurilor în perioada 2013-2017. SEAP nu a consemnat până acum informații suplimentare despre contractele subsecvente pentru a putea evalua facturile deja încasate. Lista completă a contractelor încheiate de autoritățile locale și centrale cu Tel Drum, aici.

Dacă anul acesta contractele încheiate cu compania de construcții din Teleorman însumează 40.791.850 de euro, anul trecut, valoarea lor a fost de 72,4 milioane, iar din 2012 încoace, după instalarea USL și apoi a PSD la guvernare, acestea au însemnat, în total, 116,6 milioane de euro.


Sursa informațiilor: SEAP

O analiză a modalității prin care autoritățile locale au ales să facă aceste achiziții publice arată că cele mai multe au fost atribuite prin cerere de ofertă, procedură prin care instituția trimite unui număr limitat de companii liniile generale ale proiectului, cerând oferte și luând ulterior, pe baza acestora, decizia legată de câștigător.

În cazul licitațiilor publice, dosarul de achiziție indică faptul că la jumătate dintre acestea Tel Drum s-a prezentat ca unic ofertant.


Sursa informațiilor: SEAP

2007-2010. Locul în topul contractelor cu statul

Analizele anuale din 2007 și până în 2010 ale Ziarului Financiar, asupra marilor contracte cu statul conduc la concluzia că actuala poziție a companiei din Teleorman este una record. Tel Drum a mai avut un an bun, 2007, în timpul celui de-al doilea Guvern Tăriceanu, susținut politic din Parlament de PSD. Atunci firma lui Marian Fișcuci a ocupat locul 5 în Top 20 al companiilor care au făcut afaceri cu statul, cu o valoare cumulate a contractelor de 33 de milioane de euro.

În 2008, la începutul crizei financiare, Tel Drum a „căzut” pe locul 11, păstrându-și însă, în mare parte, volumul de afaceri cu statul: contracte de 24,32 de milioane de euro în condițiile în care cifra de afaceri anuală a companiei a fost de 27,60 de milioane de euro.

În anii guvernării PDL, Tel Drum s-a menținut mai ales datorită contractelor locale. Valoarea totală a acestora, pentru 2009 și 2010 cumulat, a depășit și atunci 100 de milioane de euro, ajungând, mai exact, la 107 milioane, cu care compania s-a plasat pe locul 19 la nivel național.

Circuitul banilor în triunghiul Tel Drum – Hotel Turris – presă locală

Asociată, în declarații publice ale oamenilor politici, cu imaginea lui Liviu Dragnea, compania de construcții Tel Drum are acțiuni la purtător fără titluri nominale, nefiind, din punct de vedere juridic, direct legată de actualul vicepremier. La rândul său, Liviu Dragnea s-a delimitat public de Tel Drum SA, asumând doar colaborarea sa în calitate de fost președinte al CJ Teleorman cu compania de construcții.

Un detaliu din istoricul de la Registrul Comerțului demonstrează însă legătura financiară a Tel Drum cu Hotel Turris, la care soția lui Liviu Dragnea, Bombonica, a figurat ca acționar până în octombrie 2013. Pachetul de 95,34% din acțiuni a ajuns la Cristina Mândroc, manager și administrator al Hotel Turris, care apare ca martor în dosarul Referendumului, instrumentat de procurorul Lucian Papici, cu care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată.

Astfel, Tel Drum SA se înființează în iunie 1998, ca firmă de construcții, având Consiliul Județean Teleorman ca unic acționar. În 2002, în timpul primului mandat al lui Liviu Dragnea ca președinte al CJ, instituția iese din companie pachetul majoritar de acțiuni și administrarea companiei ajungând la Marian Fișcuci, considerat un apropiat al șefului CJ. În ianuarie 2003, acționariatul este completat, așa cum cerea legea, cu alți 4 membri. Așa apar Neli Fișcuci, Mirela Costache, Marilena Ologeanu, și Florea Neda, Marian Fișcuci păstrând controlul cu 96% din acțiuni.

Anul 2003 este momentul în care istoricul de la Registrul Comerțului al firmei consemnează, conform unui contract din noiembrie 2002, „dobândire hotel”, cu referire la Hotel Turris, în care Bombonica Dragnea, soția lui Liviu Dragnea a deținut official 95% din acțiuni până în octombrie 2013. Hotel Turris a fost astfel închiriat și prins în „fondul de comerț” al Tel Drum aproape 5 ani, până în februarie 2007, cu toate că perioada convenită initial era de 10 ani.

În 2004, AGA ia decizia convertirii acțiunilor nominative în acțiuni la purtător, operațiune permisă de lege prin care atât acțiunile cât și banii aparțin celui care deține într-un anumit moment titlul care nu are însă un nume tipărit.

Un an mai târziu, în „fondul de comerț” al Tel Drum apar două posturi de radio – Radui Sus și Radio Z , ambele cu sediul în Hotel Turris, compania cumpărând ulterior și o televiziune: General TVK.

Potrivit noii structuri a acționariatului, din 2006, controlul companiei le este atribuit lui Mugurel Sorin Gheorghiaș, cu 44%, Liviu Lucian Dobrescu, cu 43,99%), lui Marian Fișcuci, cu 9,33%, Nelei Fișcuci, Marilenei Panaitov și Mirelei Costache, Florea Neda cu câte 0,67%.

În prezent, compania apare fără asociați persoane fizice, fără asociați persoane juridice, fără asociați tip listă. Oficial, deținători de titluri cumulative de acțiuni la purtător sunt Mugurel Sorin Gheorghiaș, Liviu Lucian Dobrescu, Marian Fișcuci, Mirela Costache, Marilena Panaitov și Florea Neda.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Fiica Elenei Lasconi este internată în spital! Candidatul USR a primit această veste chiar îniante...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce se întâmplă cu Voyager 1? Sonda interstelară a activat un instrument nemaifolosit de peste...