Prima pagină » Știri » New York Times: Rusia, suspectată de implicare în protestele din România față de gazele de șist

New York Times: Rusia, suspectată de implicare în protestele din România față de gazele de șist

New York Times: Rusia, suspectată de implicare în protestele din România față de gazele de șist
Compania rusă Gazprom a contribuit la finanțarea acțiunilor de protest din Europa, inclusiv din România, față de exploatarea gazelor de șist, scrie cotidianul The New York Times, citând oficiali români și lituanieni.

Gazprom, un gigant în domeniul energiei aflat sub controlul statului rus, are în mod clar interesul de a împiedica țări dependente de gazele rusești să dezvolte surse alternative de energie, păstrându-și astfel piața energetică și menținând un instrument puternic de politică externă pentru Kremlin, explică oficiali citați de The New York Times.

„Am fost de-a dreptul șocat de izbucnirea protestelor față de gazele de șist”, afirmă primarul comunei Pungești, Mircia Vlasa, citat de publicația americană. „Noi nu avuseserăm proteste aici și, dintr-o dată, erau peste tot. Toate problemele provin de la compania Gazprom”, consideră primarul comunei vasluiene.

Ideea că Rusia ar fi alimentat protestele față de exploatarea gazelor de șist este susținută și de oficiali din Lituania, deși nu există dovezi materiale clare în acest sens, notează cotidianul The New York Times.

Gazprom a negat permanent acuzațiile privind implicarea în acțiunile de protest, dar dovezile circumstanțiale și suspiciunile specifice Războiului Rece au contribuit la alimentarea preocupărilor privind implicarea Rusiei, adaugă publicația.

Înainte de încheierea mandatului, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, afirma în septembrie, la Londra: „Rusia, în cadrul sofisticatelor operațiuni de informare și dezinformare, s-a implicat activ, împreună cu așa-numite organizații nonguvernamentale – asociații ecologiste care militează contra gazelor de șist – în acțiuni de menținere a dependenței față de gazul rusesc”. Rasmussen nu a prezentat dovezi în sprijinul afirmațiilor, explicând doar că a ajuns la această concluzie pe baza informațiilor primite de la state membre NATO.

„Pentru Rusia, este esențial să mențină această situație a dependenței energetice. Joacă un joc murdar”, afirmă, potrivit The New York Times, Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrie din Camera Deputaților. Iancu admite că nu are dovezi clare privind implicarea Rusiei în protestele organizate în estul Europei față de gazele de șist.

Recent, el a declarat că Gazprom ar fi cheltuit 82 de milioane de euro pentru finanțarea protestelor față de exploatarea gazelor de șist. „Trebuie să înțelegeți că serviciile secrete ruse sunt foarte inteligente. Nu vor acționa niciodată la vedere”, explică oficialul român.

Însă George Epurescu, președintele asociației România Fără Ei, organizație care a jucat un rol important în mobilizarea protestelor față de activitățile desfășurate de Chevron la Pungești, respinge speculațiile privind implicarea Moscovei, argumentând că este o încercare de discreditare a mișcării contra gaze de șist.

„Este foarte simplu: dacă se introduce Rusia în ecuație, argumentația este câștigătoare”, afirmă Epurescu, citat de NYT.