Prima pagină » Știri externe » Elita militară din Coreea de Nord: 1.800 de „soldați cibernetici„ sunt antrenați să spioneze și să saboteze statele inamice. „Este numit Războiul Secret”

Elita militară din Coreea de Nord: 1.800 de „soldați cibernetici„ sunt antrenați să spioneze și să saboteze statele inamice. „Este numit Războiul Secret”

Elita militară din Coreea de Nord: 1.800 de „soldați cibernetici„ sunt antrenați să spioneze și să saboteze statele inamice. „Este numit Războiul Secret
Coreea de Nord investește resurse într-un departament avansat pentru război cibernetic numit "Biroul 121", au dezvăluit dezertori din statul comunist, în contextul atacurilor informatice asupra serverelor Sony Pictures, suspectate că ar fi fost comise de hackeri din Phenian.

Dezertori din Coreea de Nord au spus că Bureau 121 (Biroul 121), dotat cu unii dintre cei mai talentați experți în informatică ai statului, face parte din Biroul General de Cercetare, o agenție de spionaj de elită condusă de forțe militare. Potrivit acestora, biroul este implicat în acțiuni de hacking sponsorizate de stat, fiind folosit de guvernul din Phenian pentru a-și spiona sau sabota inamicii, relatează Business Insider, citând Reuters.

Phenianul are capacități active de război cibernetic, o parte importantă fiind orientată către Coreea de Sud, au relatat experți militari și de software.

Hackerii militari sunt printre cei mai talentați – și recompensați – locuitori ai Coreei de Nord, selectați printr-un proces atent de triere și antrenați de la 17 ani, a povestit Jang Se-yul, care a studiat alături de acești coreeni la colegiul militar de informatică, sau Universitatea de Automatică, înainte să dezerteze în Sud în urmă cu șase ani.

Biroul 121 este compus din 1.800 de experți în atacuri cibernetice și este considerat elita forțelor militare, a mai spus Jang. „Pentru ei, cea mai puternică armă este internetul. În Coreea de Nord, este numit Războiul Secret”.

Unul dintre prietenii lui Jang lucrează într-o echipă de peste hotare din cadrul acestei unități, dar toată lumea știe că lucrează pentru o firmă de comerț nord-coreeană. Prietenii și familia acestuia trăiesc în apartamente spațioase oferite de stat într-o zonă de elită a Phenianului, a spus Jang.

„Nimeni nu știe…compania lui se ocupă de afaceri ca de obicei. De aceea ce face el este și mai înfricoșător. Prietenul meu, care provine dintr-o zonă rurală, a putut să își aducă toată familia în Phenian. Stimulentele pentru experții cibernetici ai Coreei de Nord sunt foarte puternice… ei sunt oameni înstăriți în Phenian”.

Potrivit lui Jang, hackerii din Biroul 121 se află printre cei 100 de studenți care absolvă Universitatea de Automatică în fiecare an, după cinci ani de studii. Mai mult de 2.500 de candidați aplică la această universitate, al cărui campus se află în Phenian, înconjurat de sârmă ghimpată.

„Sunt aleși cu mare grijă”, a spus Kim Heung-kwang, fost profesor de informatică din Nord care a fugit în Sud în 2004, referindu-se la hackerii statului. „Este o mare onoare pentru ei. E o poziție pentru intelectuali, oamenii visează la ea”.

CITEȘTE ÎN CONTINUARE PE MEDIAFAX.RO.

Autor