Potrivit unui comunicat transmis de DNA sâmbătă noapte, procurorii anticorupție au dispus reținerea pentru 24 de ore a președintelui Consiului Județean (CJ) Buzău, Marian Cristinel Bîgiu, pentru luare de mită în formă continuată (două acte materiale) și a finului acestuia, Florin Mădălin Colgiu, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată (două acte materiale).
Conform sursei citate, în perioada decembrie 2013- decembrie 2014 Cristinel Bîgiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituției să facă demersuri pentru declanșarea procedurilor de achiziție directă (prin modificarea proiectului inițial în cuantum de 400.000 de lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a județului Buzău pentru perioada 2014-2020 și împărțirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitație publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte și să întocmească efectiv proiectele.
Procurorii DNA spun că, după întocmirea acestor proiecte și după aprobarea plăților de către Cristinel Bîgiu, directorul respectiv din CJ urma să îi dea mită președintelui Consiliului Județean jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma să recupereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanți ai celor trei proiecte.
Anchetatorii mai spun că în jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv din Consiliul Județean Buzău i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, sumă ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, și anume principalele direcții de dezvoltare și analiza S.W.O.T. Directorul, la rândul său, primise suma respectivă de la reprezentantul legal al firmei.
Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu l-a însărcinat pe același director să înceapă procedurile de atribuire directă, în aceleași condiții, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câștigătoare aceeași firmă. Urma ca lui Bîgiu să îi fie remisă, ulterior, ca mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.
Procurorii DNA mai notează că în 4 decembrie Cristinel Bîgiu i-a solicitat în mod expres aceluiași director să îi dea până cel mai târziu în 8 decembrie suma convenită de 50.000 de lei, indicându-i ca intermediar care urma să primească banii în numele său o persoană de încredere a acestuia.
Sâmbătă, directorul i-a dat intermediarului indicat de Bîgiu o sumă de bani, pentru ca acesta, la rândul său, să i-o dea președintelui Consiliului Județean Buzău.
Tot sâmbătă, intermediarul i-a dat lui Bîgiu, în parcarea din fața blocului unde locuiește acesta, suma de 50.000 de lei, comunicându-i că banii i-au fost dați de către director.
„Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiți, respectiv păstrați banii, solicitându-i ca suma de 6.500 de lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziția lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar. În aceeași zi (sâmbătă -n.r.), intermediarul i-a remis 6.500 de lei lui Colgiu Florin-Mădălin, care cunoștea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv”, mai precizează procurorii DNA.
Potrivit acestora, în dosar sunt urmărite penal și alte persoane.
Președintele Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, și Florin Colgiu, președinte al Organizației de Tineret a PNL Buzău, au fost aduși de anchetatori la sediul DNA central din București sâmbătă, în jurul orei 18.30.
Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că Bîgiu a fost ridicat de anchetatori de la locuința sa, după ce a fost prins în flagrant luând mită pentru atribuirea unui contract.
De asemenea, procurorii DNA au descins la sediul Consiliului Județean Buzău sâmbătă seară, în jurul orei 18.00, făcând percheziții în mai multe birouri ale instituției, în prezența secretarului CJ, Laurențiu Gavrilă, și a mai multor angajați care au fost chemați de acasă. Surse din administrația județeană spuneau că anchetatorii au solicitat hotărârile adoptate de Consiliul Județean Buzău de la preluarea mandatului de către Cristinel Bîgiu.
Marian Cristinel Bîgiu, în vârstă de 47 de ani, se află la primul său mandat de președinte al Consiliului Județean Buzău, fiind ales pe listele USL.
În perioada 1993 – 1994, el a fost contabil la Sigma Instal, după care a fost, până în anul 2000, șef compartiment import-export la S.C. Modern Shoes S.A, iar din 2000 și până în 2004 a fost director general al S.C. Modern Shoes S.A.
Din iunie 2004 și până în ianuarie 2005, Cristinel Bîgiu a fost vicepreședinte al Consiliul Județean Buzău, iar din ianuarie 2005 și până în mai 2007 a fost prefect al județului Buzău. Ulterior, el a fost președinte al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, funcție deținută până în noiembrie 2008.
În perioada 2008-2012, Cristinel Bîgiu a fost senator, fiind ales din partea PNL, partid în care începând cu anul 2000 a deținut mai multe funcții, între care președinte și vicepreședinte al filialei județene Buzău a PNL.
În luna septembrie a acestui an, Bîgiu a trecut de la PNL la PSD, în baza OUG 55, care a permis migrația aleșilor locali fără să își piardă mandatul. El a fost urmat în PSD de 24 de primari din județ – 18 de la PNL și șase de la PDL, precum și de mai mulți consilieri județeni și locali.
„Nu a fost o decizie ușoară, dar consider că am făcut ceea ce este mai bine pentru județul Buzău. Ceea ce m-a determinat să iau această decizie este colaborarea bună cu consilierii PSD în susținerea unor proiecte”, afirma Cristi Bîgiu.
La rândul său, liderul PSD Buzău, primarul Constantin Boșcodeală, spunea că „echipa social-democrată a crescut cantitativ și calitativ, ceea ce va contribui ca premierul Victor Ponta să devină președintele României”.
Cristinel Bîgiu are, potrivit ultimei sale declarații de avere, patru terenuri intravilane, fiecare în suprafață de aproximativ 900 de metri pătrați, în comuna Vernești, dobândite în 2006 și 2008, două apartamente în municipiul Buzău, în suprafață de 79 de metri pătrați, respectiv 107 metri pătrați, achiziționate în anii 2000 și 2003 și o casă la Vernești, în suprafață de 700 de metri pătrați. Bîgiu menționează în declarația de avere și un spațiu comercial în Buzău, în suprafață de peste 650 de metri pătrați, cumpărat în anul 2008.
Cristinel Marian Bîgiu mai are, potrivit declarației sale de avere, bijuterii și ceasuri în valoare de 10.000 de euro.
De asemenea, el are aproape 6.000 de euro și aproximativ 70.000 de lei în fonduri de investiții, precum și aproape 40.000 de lei în două conturi bancare.
Totodată, Bîgiu a acordat împrumuturi în nume personal firmei Modern Shoes, în valoare de 1.567.579 de lei, către Lupu Marian, în valoare de 270.000 de lei, și firmei Maralex Shoes, de 200 de lei și 147.488 de lei.
La capitolul datorii, președintele CJ Buzău menționează un credit de 222.401 de euro contractat în 2008 și scadent în 2038.
Veniturile lui Cristinel Bîgiu sunt, potrivit declarației de avere, salariul de președinte al Consiliului Județean, în ultimul an fiscal acesta încasând 55.656 de lei, în timp ce soția sa, Florentina Veronica Bîgiu, a câștigat, ca director general al firmei Modern Shoes, 36.678 de lei. Soția sa a mai încasat în ultimul an fiscal 36.000 de euro dintr-un contract de închiriere a unui imobil. De asemenea, președintele CJ Buzău a câștigat din dividente 25.300 de lei, în timp ce soția sa a încasat 4.100 de lei.
Bîgiu precizează în declarația de interese că este acționar la firma Modern Shoes, unde deține 13.403 de acțiuni, în valoare de 134.030 de lei.
Florin Colgiu, prin intermediul căruia ar fi primit Bîgiu mită, a fost reținut de procurorii DNA
Florin Colgiu, președintele Organizației de Tineret a PNL Buzău, prin intermediul căruia președintele Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, ar fi primit mită 50.000 de euro de la un om de afaceri, a fost reținut de procurorii DNA, după aproximativ șase ore de audieri.
Surse judiciare afirmă că procurorii DNA au emis pe numele lui Florin Colgiu ordonanță de reținere pentru 24 de ore, acesta fiind dus, sâmbătă noapte, în arestul Poliției Capitalei.
Florin Colgiu, care este și finul președintelui Consiliului Județean Buzău, va fi dus în instanță, duminică, cu propunerea de arestare preventivă.
Perchezițiile la CJ Buzău s-au încheiat după opt ore; anchetatorii au ridicat saci cu documente
Perchezițiile făcute de procurorii DNA la sediul Consiliului Județean (CJ) Buzău au fost finalizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 02.00, anchetatorii ieșind din sediul instituției cu trei saci și cu mai multe cutii pline cu documente, fără ca vreun angajat să fie reținut.
La finalul perchezițiilor, care au durat aproximativ opt ore, secretarul Consiliului Județean Buzău, Laurențiu Gavrilă, a declarat că anchetatorii au verificat mai multe birouri din instituție, de unde au ridicat documente, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Am aflat și noi ce s-a întâmplat, am fost solicitat să mă prezint la sediul instituției împreună cu colegii mei și am participat la percheziția efectuată în sediul Consiliului. Au luat documente, dar deocamdată nu pot spune despre ce documente este vorba. Am asistat la desfășurarea perchezițiilor, dar am fost rugați să nu discutăm despre ce documente s-au luat. Este o anchetă în curs de desfășurare”, a afirmat Gavrilă.
Secretarul CJ Buzău a explicat, totodată, că de strategia de dezvoltare a județului, la care se referă procurorii DNA, s-a ocupat Direcția de Dezvoltare Regională. Directorul acestei direcții este Dragoș Cojocea, care este finul de cununie al fostului președinte al Consiliului Județean Victor Mocanu, cu care Cristinel Bîgiu s-a aflat în conflict direct în campania pentru alegerile locale din 2012, când Bîgiu a fost desemnat candidat al USL la șefia CJ Buzău, în defavoarea lui Mocanu.
„De strategia de dezvoltare s-a ocupat Direcția de Dezvoltare Regională, condusă de directorul Dragoș Cojocea. El nu a fost aici azi. Nu e în concediu, e la serviciu, dar azi nu a fost aici. Au fost ridicate toate documentele care ar fi trebuit să fie ridicate. Este vorba despre strategia pe care trebuie sa o adoptăm în perioada 2014-2020 pentru dezvoltarea județului, în baza căreia se pot accesa fonduri europene”, a mai spus Laurențiu Gavrilă.