Cum comentează președintele PSD Buzău reținerea lui Bîgiu

Cum comentează președintele PSD Buzău reținerea lui Bîgiu
Publicat: 07/12/2014, 14:39

Contactat, duminică, de corespondentul MEDIAFAX pentru a comenta situația lui Cristinel Bîgiu, reținut de procurorii DNA pentru luare de mită, președintele PSD Buzău, Constantin Boșcodeală, s-a arătat extrem de rezervat, spunând că preferă să aștepte rezultatele anchetei înainte de a se pronunța.

„Nu pot să comentez în niciun fel. Să așteptăm rezultatele anchetei în justiție”, a spus Constantin Boșcodeală, care este și primar al Buzăului din anul 1996.

Cristinel Bîgiu a devenit membru PSD în urmă cu mai puțin de două luni, când a părăsit PNL în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului care a permis migrația aleșilor locali de la un partid la altul fără a-și pierde funcțiile.

Astfel, în 18 septembrie, Bîgiu a anunțat că s-a înscris în PSD alături de 18 primari liberali din județ și de alți șase edili de la PDL, susținând că a luat această decizie pentru binele județului.

„Începând de astăzi sunt membru al PSD. M-am alăturat echipei PSD cu 18 primari PNL și șase primari PDL și împreună cu o parte din consilieri. Am fost ales în vara lui 2012 președinte al Consiliului Județean pe listele USL. (…) În cei doi ani de mandat am avut o foarte bună colaborare cu consilierii PSD și cu cei ai PNL. Am trecut pentru continuarea proiectelor județului Buzău. Nu a fost o decizie ușoară, dar am făcut-o pentru binele județului”, își motiva Bîgiu decizia.

La rândul său, președintele PSD Buzău, Constantin Boșcodeală, se declara bucuros că Bîgiu s-a alăturat „echipei” social-democrate.

„Mă bucur că domnul Bîgiu s-a alăturat echipei PSD, care astfel a crescut calitativ și cantitativ. Lucrurile vor merge din ce în ce mai bine în județ, sunt foarte sigur că președintele Ponta va ajunge președintele României”, afirma Boșcodeală.

În același context, liderul PSD recunoștea însă că unii social-democrați nu erau încântați de venirea lui Bîgiu în partid.

„Colegii mei privesc bine venirea domnului Bîgiu, am avut discuții, există și membri de partid care au însă propria viziune, dar nu e viziunea partidului, partidul vede altfel lucrurile, eu spun că toți aleșii locali sunt bineveniți în PSD”, mai spunea Constantin Boșcodeală.

Unul dintre social-democrații care nu au fost de acord cu venirea lui Bîgiu în PSD Buzău a fost Victor Mocanu, fostul președinte al Consiliului Județean Buzău.

„Acum, când săgeata PNL nu mai este îndreptată în sus, ci este către pământ, vreau să vă spun o părere personală, că nu avem neapărată nevoie de toți membrii PNL și de conducătorii instituțiilor care sunt acum în funcție și care aparțin PNL, ci doar de aceia care ne aduc un plus de valoare, un plus de profesionalism, oameni care ne-au respectat și până acum, nu oameni care ne-au ținut la ușă, ne-au înjosit și nu au ținut cont de noi. Cred că suntem în stare noi singuri să ne mobilizăm și să avem președintele nostru”, declara Victor Mocanu în 13 septembrie la Conferința Județeană Extraordinară a PSD Buzău, în fața a aproape 500 de social-democrați.

Cristinel Bîgiu a fost membru PNL timp de 17 ani, începând cu anul 1997, iar de-a lungul timpului a fost președinte al organizației de tineret a PNL Buzău, președinte al filialei județene a partidului, vicepreședinte la nivel național, iar ultima funcție în PNL, înainte de a trece la PSD, a fost cea de vicepreședinte al organizației județene.

În 2012, Cristinel Bîgiu a fost desemnat de USL central să candideze pentru funcția de președinte al CJ Buzău, în defavoarea președintelui în funcție, social-democratul Victor Mocanu. Aceasta, deși în celelalte județe partidele din USL au menținut candidaturile celor care erau atunci în funcții la conducerea primăriilor sau a consiliilor județene.

Odată cu susținerea primită de Bîgiu din partea lui Crin Antonescu și a lui Victor Ponta, în defavoarea lui Victor Mocanu, între Cristinel Bîgiu și Constantin Boșcodeală a izbucnit un conflict deschis, care a dus nefuncționarea în teritoriu a USL. Practic, din această cauză, la Buzău s-a candidat pe liste USL doar la Consiliul Județean Buzău, Consiliul Local Municipal și la consiliile locale a două comune dintr-un total de 87 de administrații locale.

Urmare a conflictului cu Bîgiu, care nu a vrut să se retragă din competiția pentru șefia Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu a demisionat din PSD și a candidat independent pentru un nou mandat, clasându-se însă pe locul al treilea la alegerile din 2012. Aceasta, deși Boșcodeală dar și primarii PSD din județ l-au susținut public pe Mocanu, apărând pe bannere alături de el și îndemnând electoratul să voteze candidatul independent.

Sâmbătă, președintele Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost ridicat de procurorii DNA de la locuința sa, după ce a fost prins în flagrant luând mită în parcarea din fața blocului în care locuiește.

Cristinel Bîgiu a fost dus în Capitală, la DNA central, iar după aproximativ șase ore de audieri el a fost reținut sub acuzația de luare de mită. De asemenea, a fost emisă ordonanță de reținere și pentru Florin Colgiu, finul lui Cristinel Bîgiu, pentru complicitate la luare de mită, acesta fiind suspectat că ar fi fost intermediar al unei tranșe de bani primite ca mită de Bîgiu.

Conform unui comunicat transmis sâmbătă noapte de DNA, în perioada decembrie 2013-decembrie 2014 Cristinel Bîgiu i-a solicitat unuia dintre directorii din Consiliul Județean Buzău să facă demersuri pentru declanșarea procedurilor de achiziție directă (prin modificarea proiectului inițial în cuantum de 400.000 de lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a județului Buzău pentru perioada 2014-2020 și împărțirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitație publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte și să întocmească efectiv proiectele.

Procurorii DNA spun că, după întocmirea acestor proiecte și după aprobarea plăților de către Cristinel Bîgiu, directorul respectiv din CJ urma să îi dea mită președintelui Consiliului Județean jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma să recupereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanți ai celor trei proiecte.

Anchetatorii mai spun că în jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv din Consiliul Județean Buzău i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul lui Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, sumă ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, și anume principalele direcții de dezvoltare și analiza S.W.O.T. Directorul, la rândul său, primise suma respectivă de la reprezentantul legal al firmei.

Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu l-a însărcinat pe același director să înceapă procedurile de atribuire directă, în aceleași condiții, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câștigătoare aceeași firmă. Urma ca lui Bîgiu să îi fie remisă, ulterior, ca mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

Procurorii DNA mai notează că în 4 decembrie Cristinel Bîgiu i-a solicitat în mod expres aceluiași director să îi dea până cel mai târziu în 8 decembrie suma convenită de 50.000 de lei, indicându-i ca intermediar care urma să primească banii în numele său o persoană de încredere a acestuia.

Sâmbătă, directorul i-a dat intermediarului indicat de Bîgiu o sumă de bani, pentru ca acesta, la rândul său, să i-o dea președintelui Consiliului Județean Buzău.

Tot sâmbătă, intermediarul i-a dat lui Bîgiu, în parcarea din fața blocului unde locuiește acesta, suma de 50.000 de lei, comunicându-i că banii i-au fost dați de către director.

„Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiți, respectiv păstrați banii, solicitându-i ca suma de 6.500 de lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziția lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar. În aceeași zi (sâmbătă -n.r.), intermediarul i-a remis 6.500 de lei lui Colgiu Florin-Mădălin, care cunoștea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv”, mai precizează procurorii DNA.

Potrivit acestora, în dosar sunt urmărite penal și alte persoane.

Sâmbătă, procurorii DNA au descins și la sediul Consiliului Județean Buzău, iar la finalul perchezițiilor, care au durat aproximativ opt ore, anchetatorii au ridicat mai mulți saci și cutii cu documente.

„Am aflat și noi ce s-a întâmplat, am fost solicitat să mă prezint la sediul instituției împreună cu colegii mei și am participat la percheziția efectuată în sediul Consiliului. Au luat documente, dar deocamdată nu pot spune despre ce documente este vorba. Am asistat la desfășurarea perchezițiilor, dar am fost rugați să nu discutăm despre ce documente s-au luat. Este o anchetă în curs de desfășurare”, declara, la finalul perchezițiilor, secretarul Consiliului Județean Buzău, Laurențiu Gavrilă.

El a explicat, totodată, că de strategia de dezvoltare a județului, la care se referă procurorii DNA, s-a ocupat Direcția de Dezvoltare Regională. Directorul acestei direcții este Dragoș Cojocea, care este finul de cununie al fostului președinte al Consiliului Județean Victor Mocanu.

„De strategia de dezvoltare s-a ocupat Direcția de Dezvoltare Regională, condusă de directorul Dragoș Cojocea. El nu a fost aici azi. Nu e în concediu, e la serviciu, dar azi nu a fost aici. Au fost ridicate toate documentele care ar fi trebuit să fie ridicate. Este vorba despre strategia pe care trebuie sa o adoptăm în perioada 2014-2020 pentru dezvoltarea județului, în baza căreia se pot accesa fonduri europene”, adăuga Gavrilă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Ce se întâmplă cu concediile începând din 2025. Legea care clarifică toate situațiile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal