„Mulți încearcă să lase impresia că persoanele în vârstă sunt responsabile pentru îmbătrânirea populației, dar problema este, de fapt, refuzul de a naște copii”, a declarat Taro Aso, într-un discurs susținut în campania electorală pentru alegerile legislative programate duminică în Japonia.
Declarația ministrului de Finanțe a șocat presa niponă, care a apreciat că Taro Aso a criticat direct femeile care nu au copii și le-a acuzat pentru scăderea natalității, și nu a făcut referire la politicile nepotrivite ale sistemului japonez, ce nu-i încurajează pe cetățeni să devină părinți.
Rata fertilității este în Japonia de 1,4 copii pentru o femeie, în condițiile în care ar trebui să se situeze la 2,1, pentru a garanta reînnoirea generațiilor.
Principalul motiv care conduce la această situație este deseori anxietatea față de viitor, teama de a nu avea venituri suficiente pentru a răspunde nevoilor unei familii. La acestea se adaugă lipsa infrastructurii și în special a creșelor și grădinițelor, care le obligă pe tinerele mame să renunțe la locul de muncă pentru a-și putea îngriji copiii.
Pe de altă parte, se înregistrează o creștere a proporției persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, care nu mai sunt active și au nevoie de îngrijiri medicale.
Premierul japonez Shinzo Abe a promis înființarea a sute de mii de locuri în creșe în anii următori și, prin programul de politici economice, speră să le încurajeze mai mult pe tinerele din Japonia să-și continue cariera profesională, dar să fie și mame în același timp.