„Românul consumă, în medie, 94 de kilograme de cartofi pe an. Cartoful este a doua pâine a românului. Din păcate, însă, din cauza nivelului scăzut de trai, mulți români mănâncă cartofii cu pâine. Când mănânci cartofi, nu mai trebuie să mănânci pâine, pentru că îngrașă”, a declarat agenției MEDIAFAX Gheorghe Boțoman, președintele Federației Naționale a Cartofului.
El spune că, din păcate, un sfert dintre cartofii consumați de români sunt de o calitate culinară mai proastă. Aceștia provin din import și sunt mai mari decât cartofii obișnuiți.
„Cartofii cu diametrul mai mare de 8 centimetri se vând pe nimic în străinătate, cu 35-40 de euro tona. Nu sunt toxici, nu sunt stricați, dar au mai puține calități culinare. Sunt mai puțin gustoși, pentru că au o cantitate mai mare de apă. Românul dacă îl vede mare, crede că e bun”, a mai spus Boțoman.
Acesta a afirmat că aproximativ un sfert dintre cartofii din piață se încadrează în această categorie și provin din import.
Din cauza importurilor masive din ultima perioadă, producătorii sunt presați să reducă prețurile pentru a putea face față concurenței.
„Prețul cartofului la producător este foarte mic, de 0,4-0,5 lei pe kilogram. Vin foarte multe importuri, mai ales din Polonia, la prețuri mici, fără taxe și fără facturi. Vrem și noi să se reducă TVA la cartofi”, a mai spus reprezentantul federației.