Ermitaj, unul dintre cele mai mari muzee din lume, sărbătorește, până miercuri, împlinirea a 250 de ani de la înființare, prin mai multe expoziții și prezentarea în fața publicului larg a uneia dintre frizele Partenonului, împrumutată de la British Museum, informează AFP.
Festivitățile, care prevăd de asemenea un spectacol 3D în Piața Palatului din Sankt Petersburg, au fost lansate sâmbătă, în prezența mai multor mii de persoane.
Un spectacol care prezintă principalele evenimente asociate cu istoria muzeului, înființat de împărăteasa Ecaterina a II-a în secolul al XVIII-lea, a fost proiectat de mai multe ori pe una dintre fațadele Muzeului Ermitaj.
Miercuri, Muzeul Ermitaj își va deschide porțile gratuit în fața vizitatorilor.
O expoziție de 25 de tablouri ale pictorului britanic Francis Bacon (1909-1992), ca și una dintre frizele Partenonului de la British Musem, fac parte la rândul lor din evenimentele ce vor fi prezentate în cadrul festivităților dedicate Ermitajului.
Sculptura zeului grec al râurilor Ilisos a fost dezvelită vineri la Muzeul Ermitaj, unde va putea fi admirată până pe 18 ianuarie.
Această operă, împrumutată de la British Museum, a provocat un val de proteste la Atena, care revendică, deocamdată fără succes, retrocedarea celebrelor frize din marmură, care au fost furate din Grecia în 1803 de un diplomat britanic.
Construit pe malurile Nevei din Sankt Petersburg, Muzeul Ermitaj a fost fondat în 1764 de împărăteasa Ecaterina a II-a, care voia să simbolizeze măreția Rusiei printr-o colecție prestigioasă.
După Revoluția din octombrie 1917, colecțiile imperiale au devenit proprietatea statului sovietic. Muzeul Ermitaj conține cinci edificii: Palatul de Iarnă, Micul Ermitaj, Vechiul Ermitaj (numit și Marele Ermitaj), Noul Ermitaj și Teatrul Ermitaj.
Muzeul rus deține un număr impresionant de tablouri europene de mare valoare, precum capodopere ale unor maeștri din Renașterea italiană (Fra Angelico, Rafael Sanzio, Leonardo da Vinci), capodopere ale unor mari pictori olandezi (Rembrandt), flamanzi (Rubens, Van Dyck) și francezi (Nicolas Poussin, Jean-Honoré Fragonard, Jean Auguste Dominique Ingres, Eugène Delacroix).