Români vor plăti, în curând, mai puțin pentru a merge în vacanță în țară, odată cu reducerea TVA pentru pachetele turistice de la 24% la 9%. Măsura a fost anunțată de premierul Victor Ponta, după o discuție avută cu experții Fondului Monetar Internațional și cu cei ai Comisiei Europene. Deși inițial Ponta menționase că reducerea TVA va fi aplicată doar în cazul pachetelor all inclusive, ministrul IMM-urilor, Mediului de Afaceri și Turismului a dat asigurări că aceasta va fi pusă în vigoare pentru toate pachetele turistice, fie că acestea includ pe lângă cazare una, două sau trei mese pe zi.
Practic, dacă la ora actuală un turist trebuie să plătească 1.000 de lei, cu TVA inclus de 24%, pentru un pachet care cuprinde 3 nopți de cazare în regim de demipensiune (cu două mese pe zi), odată cu reducerea TVA la 9% el va plăti cu 121 de lei mai puțin, deci 879 de lei, arată calculele gândul.
„Noi am reușit ca pe lângă cazare și mic dejun, să beneficieze de TVA redusă și mesele și serviciile, cu condiția ca acestea să fie incluse în același pachet și să fie în cadrul aceluiași hotel. Orice operator care oferă minim cazare va avea TVA de 9%”, a mai spus ministrul Turismului, Florin Jianu.
TVA de 9% se aplică, în prezent, doar pachetele care conțin cazare și mic dejun. Hotelierii au cerut în ultimii ani reducerea TVA și pentru celelalte tipuri de pachete, considerând o anomalie ca o cafea sau un croisant mâncat de dimineață să fie taxat cu 9%, iar pentru același produs, consumat la prânz, TVA să fie de 24%.
Reacția patronatelor din turism la reducerea TVA
Reacțiile celor din industria turismului la aflarea veștii de reducere a TVA la 9% nu au întârziat să apară. Președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT) este de părere că o astfel de hotărâre poate fi considerată una istorică, de bun augur.
„O asemenea hotărâre este una istorică pentru turismul românesc, cu atât mai mult cu cât cota redusă de TVA este deja aplicată în foarte multe țări membre ale Uniunii Europene, concurente cu România pe piața turistică internațională la acest tip de pachete”, a declarat șefa ANAT, Lucia Morariu.
Ea și-a mai exprimat, totodată, încrederea că, „după acest mare succes”, la 1 ianuarie ar putea fi pusă în aplicare și Legea voucherelor de vacanță.
Și reprezentanții Asociației Litoral-Delta Dunării au reacționat la anunțul făcut astăzi de premier și de ministrul Florin Jianu. „Reducerea cotei TVA la 9% pentru toate serviciile din turism, în cazul prestațiilor care se desfășoară pe teritoriul României, va face ca destinațiile românești să atragă un număr mai mare de turiști români și străini în vacanță în România”, a declarat Corina Martin, președintele Asociației Litoral-Delta Dunării și al Federației FAPT.
Secretar de stat: Sperăm ca la anul 200.000 de români să rămână în vacanță în țară
Secretarul de stat în Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri și Turism George Brezoi a afirmat că 500.000 de români merg anual la all inclusive în străinătate.
„Vrem ca anul viitor, după măsura reducerii TVA, 200.000 de persoane dintre cele care plecau să rămână la hotelurile din țară”, a mai spus Brezoi.
Anul trecut s-au cazat în structurile de primire turistică din România aproximativ 7,91 milioane de persoane, dintre care 1,71 milioane de străini. Cei mai mulți dintre aceștia au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) și Franța (118.649).